Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

Сьогодні день пам'яті Івана Франка

28 травня 1916 року у Львові помер Іван Якович Франко (1856-1916), український письменник, учений-енциклопедист, мислитель, громадський діяч.

"28 травня 1916р., будучи важкохворим закінчив свій важкий життєвий шлях Наш Каменяр- Іван Франко.

Закінчив його на 60 році життя, хворий і самотній. Українські поети і письменники довго на жили. Така у них доля під чужинською владою. Ось уже 101 рік, як не стало Каменяра.

Останні місяці свого життя І. Франко провів у Стрілецькій лічниці, де ним щиро і самовіддано опікувалися українські лікарі та хворі і поранені УСУСи. Це будинок Дяківської бурси, яку побудував Митрополит Андрей. 

Нема нині там меморіальної таблиці на честь поета, хоч тут він написав чимало своїх творів. Більшовики не хотіли встановлювати тут меморіальну дошку, бо дім належав Шептицькому , а нашій владі- байдуже .

Викликавши племінника, Франко фактично втік з лічниці бо очевидно велике серце поета і його академічний розум дали йому зрозуміти, що наближаються останні дні... Опираючись на плече племінника, пішов поет до своєї хати, яку так важко будував... Поховали нашого генія в чужому одязі і в чужому гробівці. Не було біля нього улюблених синів- Петра та Тараса- воювали в лавах УСС на фронті і дочка була далеко, у відрізаному фронтами Києві. Дружина- на Кульпаркові...

Самотньо вмирав у чужій столиці і наш національний Геній- Тарас Шевченко. Є якись духовний зв"язок між Народною ліницею, де останні дні провів Франко і школою ім. М. Шашкевича, а це неподалік, де навчалися онуки Івана Франка. Їм з вікна було видно Дяківську бурсу. І тому більшовики , щоб знищити наш духовний центр,збудували балаган,, що іменується цирком. Між Народною лічницею та школою Шашкевича зростав ще один галицький геній -Богдан Ігор Антонич , що жив на вул Городоцькій№5о.

Нині у свері поставлено йому надскромний пам"ятничок. Очевидно у львів"ян більшого не заслужив.. Живу сподіванням, що наш товариш , який нині очолив Музей І. Франка, ініціює створення меморіальної таблиці Каменяреві на фасаді будинку Дяківської бурси", - зазначив український історик, краєзнавець, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Ігор Федик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ