Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві презентували ґендерні профілі регіонів України

За інформацією прес-служба Віце-прем’єр-міністра України, віднині 24 області України та місто Київ мають свої ґендерні профілі.
У Києві презентували ґендерні профілі регіонів України

Кожен такий профіль містить інформацію про населення області, середній вік жінок і чоловіків, економічну активність, зайнятість та безробіття населення за місцем проживання, середньомісячну заробітну плату жінок та чоловіків тощо. Профілі презентувала Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з представниками громадських та міжнародних організацій, які опікуються темою рівності прав та можливостей чоловіків та жінок.

ʺНаразі ґендерні профілі можуть стати важливою складовою стратегій розвитку всіх областей України, державних програм, національних планів дій на рівні регіонів чи ОТГ, використовуватися для аналізу потреб та інтересів різних груп жінок і чоловіків, хлопців і дівчат, стану дотримання їхніх правʺ, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, ґендерні профілі регіонів – цінний багатофункціональний інструмент, який дає можливість побачити й оцінити особливості ґендерних проблем на місцях. Для прикладу, спостерігається високий рівень самогубств серед чоловіків, особливо з сільської місцевості, у західному регіоні. Відтак у Тернопільській області серед померлих від навмисних самоушкоджень 88% становили чоловіки. При цьому чоловіки з сільської місцевості скоювали в 4 рази більше самогубств, ніж з міської. Також тривожним є рівень народжуваності дівчатами віком 15-19 років у південних областях порівняно з іншими регіонами. Промовистими є дані про практично відсутність в ОДА повідомлень про факти дискримінації за ознакою статті протягом усіх років, про які збиралась інформація, тобто  з 2014 р, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Серед інших проблемних питань Віце-прем`єр-міністр виокремила низький рівень політичного представництва жінок. ʺСтаном на серпень 2018 року у Закарпатській та Івано-Франківській областях зовсім не було жінок-голів ОТГʺ, – наголосила представниця українського Уряду. 

Окремо вона розповіла про структуру документу. Ґендерні профілі містять шість основних блоків, серед яких: ґендерна статистика, діючі регіональні документи, які стосуються гґендерної тематики, інституційне та ресурсне забезпечення реалізації ґендерної політики в області, оцінка та моніторинг реалізації ґендерної політики на місцях, а також інформація про координацію дій, інформування та співпрацю з громадським сектором, зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Ґендерні профілі 24 областей України та міста Києва доступні за посиланням.

Довідково

Ґендерні профілі областей та Києва розроблені Офісом Віце-прем`єр-міністра за підтримки проекту ООН Жінки ʺҐендерна рівність у центрі реформ, миру та безпекиʺ. Методологія підготовки профілів включала в себе вивчення існуючого міжнародного та національного досвіду такої роботи. Це, зокрема, ґендерні портери міст чи областей, збірки ʺЖінки та чоловікиʺ. Кожен профіль містить різноманітні статистичні дані про реалізацію ґендерної політики в областях. Інформація, зібрана у профілях, може бути корисна для стратегічного планування, інформаційних та адвокаційних кампаній у сфері забезпечення ґендерної рівності, проведенні моніторингу та оцінки діяльності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ