Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському органному залі відкриють найбільший у світі портрет Михайла Вербицького

З 15 грудня така можливість зʼявиться в усіх охочих, адже в приміщенні Львівського органного залу відбудеться відкриття найбільшого портрета та концерт музики українського композитора Михайла Вербицького. повідомляють в ЛМР.
Фото - ЛМР

Молодий художник, учасник команди Органного залу Гліб Рахманін, який уже раніше проводив свою виставку в галереї залу, творив портрет Вербицького близько 6 місяців: «Найскладнішим для мене було знайти якісне зображення обличчя композитора. Адже ми не маємо жодного його фото, лише намальовані портрети інших художників різних років. У своїй роботі я старався зобразити найкращі риси Вербицького, що прослідковувалися в усіх віднайдених мною зображеннях».

Відкриття портрета відбудеться 15 грудня о 19:00 перед початком концерту «Вербицький. Лідертафелі», де звучатиме музика великого композитора. У виконанні Львівського муніципального хору «Гомін» прозвучать дві збірки лідертафелів, скомпоновані Михайлом Вербицьким у 1860-х роках. До першої, зокрема, увійшла пісня «Ще не вмерла Україна», на слова Павла Чубинського, якій судилося стати Гімном України. Це первозданна форма музики гімну. Саме така, якою її задумав автор.

«Лідертафель» з німецької буквально перекладається як «пісня за столом». У 19-20 століттях на Галичині лідертафелями називали чоловіче товариство любителів хорового співу. Галицький лідертафель став одним з феноменів хорової історії України.

23 лідертафелі Михайла Вербицького на слова Івана Гушалевича, Павла Чубинського, Володимира Шашкевича та Володимира Стебельського звучатимуть у чотириголосному чоловічому виконанні хору «Гомін». А портрет Михайла Вербицького увіковічнить памʼять про нього на довгі роки та стане нагадуванням для всіх відвідувачів Органного про великого композитора.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ