Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відремонтували укриття на понад 250 людей на вулиці Каліча Гора

У Львові на вулиці Каліча Гора, 5 (вхід з вул. Поповича, 8), що у Галицькому районі, відновили велике укриття, якому понад 70 років. Тут провели сучасні комунікації та встановили систему автоматичного відкриття дверей, облаштували різні зони для комфортного перебування.

Як повідомляють в ЛМР, у разі тривоги тут може поміститись понад 250 людей.

«Працюємо над тим, щоб крім тих укриттів, які є у житлових будинках, максимально в місті були облаштовані укриття там, де зосереджено багато мешканців. І за останній час це вже четверте велике укриття, яке повністю облаштували. Сюди інвестовані кошти міста – приблизно 4 млн грн. Важливо, що тут працює електронна система, і протягом дня укриття зачинене, а коли тривога – автоматично відчиняються двері і кожен може сюди спуститися і в дуже комфортних умовах перебути тривогу», - зауважив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Ремонтні роботи розпочали всередині квітня цього року. Як розповіла директорка Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства Ірина Мауль, в укритті повністю замінили усі комунікації – водопостачання і каналізування, зробили освітлення, встановили акумуляторні лампи, опалення та повністю нову вентиляцію, яка є притяжною і витяжною, що дозволяє очищати повітря і виконує також додаткову функцію підігріву.

«Тут є нова система вентиляції, електричні батареї, повністю промислова підлога, нова система каналізування і водопостачання, нові чотири санвузли, баки запасу води і бойлер. Також облаштували входи: перший вхід був повністю завалений і ми робили його наново, інший вхід ми відремонтували, а також перекривали покрівлю. Також тут є акумуляторні світильники, які працюють ще 4-6 годин за відсутності світла. Також багато роботи тут зробили мешканці, які старалися підтримувати це укриття, допомагали вивозити сміття.

Колись у цьому приміщенні був військкомат, загальна площа – 228 кв.м, тому орієнтовно має поміщати понад 250 людей. Мешканців направду багато, оскільки часто під час ремонту були тривоги і ми бачили ту кількість людей, яка спускалася. Це центр міста, багато мешканців цього району і також багато перехожих приходять сюди», - розповіла Ірина Мауль, керівниця Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства.

На входах-виходах встановили спеціальну систему з автоматичним відкриття дверей та фотофіксацією, як це робили раніше в укриттях на вулиці Городоцькій, Похилій та Теліги. Також у приміщенні встановили додаткову систему оповіщення і датчики диму, що дає змогу попередити про пожежу, щоб можна було безпечно евакуювати людей.

У приміщенні облаштували різні зони. Для дітей є дитячий куточок, де можна цікаво і з користю провести час, а для дорослих обладнали окремі функціональні зони та місця відпочинку, провели інтернет, Wi-Fi. Додатково в укритті зробили запаси бутильованої води.

«Фактично, більшість робіт в цьому укритті робилися заново. Ми використали тільки ті стіни, які були, а підлогу, всі комунікації – робили як на новому об’єкті будівництва», - додала Ірина Мауль.

Загальна площа укриття – 228,5 кв.м. Вартість усіх ремонтних робіт склала 4 млн грн. Усі роботи провели в межах програми ремонту укриттів на 2022-2024 роки, яку ухвалили на сесії Львівської міської ради у грудні 2022 року. Наступним планують відновити укриття на вул. Солодовій, 7.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ