Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У мерії прокоментували пожежу в Музеї народної архітектури та побуту

Внаслідок пожежі на території Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького, згоріла гуцульська гражда. Причини пожежі встановлюватиме слідство. На місці згорілої будівлі планують відновити об’єкт народної архітектури: рішення про спосіб відновлення прийматиме науково-методична рада.

«Вночі із суботи на неділю в Музеї народної архітектури та побуту, відомому у Львові як Шевченківський гай, сталася надзвичайна ситуація, в результаті якої згорів один із об’єктів музею – гуцульська гражда. Для міста це велика втрата. Вчора ми були на місці пожежі, оглядали її наслідки. Сьогодні я спілкувався з керівником поліції: ми надамо слідчим всю необхідну інформацію. Зараз триває слідство, яке має з’ясувати всі обставини пожежі.

Ми прийняли рішення про те, що на цьому місці буде відновлюватись об’єкт. Яким чином це буде здійснено – прийматимемо рішення на науково-методичній раді. Можливо, нам вдасться реконструювати цю будівлю або будемо перевозити об’єкт такої тематики з інших населених пунктів», – зазначив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

«На території скансену, а це понад 36 гектарів, є 110 об’єктів. Для нас важливий кожен об’єкт, адже вони презентують той чи інший регіон нашої країни. Минулого року було перевезено хату з Полісся. Зараз вона реставрується, скоро будемо відкривати її для відвідувачів.

В нас є розроблений план дій зі збереження і реставрації об’єктів, що знаходяться на території музею. Окрім того, минулого року було виконано проєкт із модернізації електромереж музею. Ландшафт території досить складний, старі електромережі не витримували високої напруги, вибивало світло, тому минулого року були провезені нові електрокабелі. Нова система дозволить довести світло до кожного з об’єктів, облаштувати відеоспостереження та впроваджувати якісніші заходи безпеки на території Музею народної архітектури та побуту», – сказала Наталія Бунда, керівниця департаменту розвитку ЛМР.

«Охоронці музею вночі здійснюють обхід території що 3 години. Останній обхід відбувся о 23:30. Станом на той час жодного загоряння, задимлення чи інших проявів пожежі не було зафіксовано. О 2:14 мешканці багатоповерхівок, які є неподалік музею, повідомили про загоряння. За 6 хвилин рятувальники приїхали до скансену. На час їх прибуття вся будівля вже була охоплена вогнем.

Зараз триває слідство, експертиза ДСНС, залучені всі можливі служби. Наразі заключення експертів немає, тому причини пожежі невідомі», – розповів Михайло Закопець, в.о. керівника Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ