Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У міській раді Львова обговорили проєкт бюджету розвитку 2024

У Львівській міській раді відбулась публічна презентація проєкту бюджету розвитку 2024 року.
Фото Олена Ляхович

Цьогоріч в пріоритеті Програма національного спротиву, на яку виділять 1 мільярд гривень. Загалом цей бюджет розвитку складає менше половини минулорічного. Пріоритетні об’єкти 2024: Центри для ветеранів, Центри національно-патріотичного виховання, аварійно-відновлювальні роботи та облаштування приміщень для реабілітації поранених. Мешканці впродовж тижня можуть подавати свої пропозиції до бюджету на електронну адресу.

За проєктом бюджет розвитку складає 1 мільярд 896 мільйонів гривень. З них 1 млрд 192, 2 млн – затверджені видатки: гарантії, погашення запозичень та лізинг. До розподілу передбачено 704 мільйони, більша частина з яких – борги.

Кошти бюджету розвитку розподіляють на напрямки:   

  • Гуманітарний блок – 16,5% бюджету – 312, 1 млн грн;

  • Блок Житлово-комунального господарства – 13,1% бюджету – 247,5 млн грн;

  • Блок містобудування – 4,4% бюджету – 83,2 млн грн;

  • Інше – 3,2% бюджету – 60,4 млн грн.

«Цьогорічний бюджет в рази менший, ніж був навіть минулого року. Головні видатки загалом бюджету міста – 1 мільярд гривень – це видатки на підтримку військових.

Якщо говорити про розподіл бюджету розвитку, тобто списку об’єктів, то на нього йде 700 млн грн, з них більша частина – це борги, тому по факту 300-350 млн – це видатки, які необхідні для того, щоб утримувати критичну інфраструктуру, допомагати ветеранам, вирішувати питання, що стосуються доступності, освіти, медицини, реабілітації. Цьогоріч маємо лише 41% минулорічного бюджету, більш, ніж вдвічі менша сума, але ми зберігаємо пріоритетність і ці проєкти, які ми маємо завершити, як, до прикладу, центр для ветеранів, центри національно-патріотичного виховання чи проєкти, які співфінансуються з грантових коштів: завершення школи в Брюховичах, дві лікарні – ми це зберігаємо у пріоритеті», – розповів Андрій Москаленко перший заступник міського голови Львова.

Впродовж тижня мешканці можуть подавати свої пропозиції до бюджету розвитку 2024 на електронну пошту: [email protected] 

«Складний з одного боку бюджет, адже є дуже мало коштів і дуже багато потреб, а з іншого боку - визначений пріоритет. Буде перемога – буде розвиток. А зараз будемо шукати ресурси, гранти, звертатись до наших партнерів, іноземних донорів. Маємо надію, що, можливо, буде перевиконання бюджету і протягом року будемо корегувати», – зазначила Наталія Шелестак, голова депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради.

Проєкт бюджету обговорять на профільних та бюджетній комісії, затвердять  на виконкомі і винесуть на сесію Львівської міської ради, де його фінально  затвердять.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ