Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Національній спілці журналістів негативно відреагували на проєкт Закону про медіа

2 серпня у пресцентрі «Укрінформу» пройшов «круглий стіл» на тему: «Новий закон про медіа — крок до імплементації рекомендацій Єврокомісії».
Сергій Томіленко

За словами Сергія Томіленка, голови Національної спілки журналістів України, фактичне бажання державного регулятора реформувати медіагалузь згідно з європейськими вимогами є позитивним, проте українські медіа поки не готові підтримати створення Медіакодексу в країні. 

“Виходячи з нинішніх реалій, ми як Спілка журналістів України провели вже три українські наради за участі близько 400 представників реальних медіа, і ми не почули жодного голосу за впорядкування законодавства й медіареформу. 

І ми чуємо про те, що, дійсно, медіагалузь через російську окупацію, через відповідну напругу на сьогодні перебуває об’єктивно в надзвичайно тяжкому стані, у стані виживання українських медіа”, – зокрема пояснив Сергій Томіленко. 

НСЖУ провело опитування серед вітчизняних ЗМІ, згідно з результатами якого головною проблемою реальних українських медіа, які намагаються отримати кошти з ринку – з передплати від українців і від українських компаній – є отримання заробітних плат для співробітників. Це відзначили 85% керівників українських медіа. 

Також через російську окупацію, бойові дії та інші надзвичайні ситуації 20% медіа втратили доступ до редакцій і не працюють. Ще 46% скоротили склад працівників. 

За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, розширення і бажання держави регулювати всі сфери й проводити їх реформування стане негативним фактором, який ще відштовхне з медіагалузі й журналістів, і керівників.

20% керівників українських медіа на сьогодні заявили, що вони серйозно прораховують варіанти до кінця року вийти з цього бізнесу, і 10% опитаних ЗМІ вже закрили свій бізнес.

“Ми підтримуємо європрагнення і, дійсно, це велика честь для України кандидатство в ЄС. Ми підтримуємо імплементацію, втілення директиви Євросоюзу про аудіовізуальні сервіси, і відповідно ми пропонували законопроєкт про медіа фактично приймати етапами, виконуючи безпосередньо ті вимоги як такі, і потім (вирішувати – ред.) відповідно галузеві питання: працювати, наприклад, з друкованими ЗМІ, працювати з іншими колегами та здобувати голоси за це реформування”, – пояснив позицію членів НСЖУ її голова Сергій Томіленко. 

Томіленко додав, що на початку 90-х років зміни до законодавства щодо захисту свободи слова, заборони цензури, втручання в професійну діяльність журналіста були схвалені журналістами й редакторами українських ЗМІ.  Натомість пропоновані сьогодні зміни підтримали лише політики, регулятор та експерти, які не врахували думок української журналістської спільноти.

"Ми говоримо, що конкретно зараз цей Закон для тисяч друкованих ЗМІ, які існують на локальному рівні, для онлайн-медіа, він відволікатиме їхню увагу на  реєстраційні процедури, нове законодавство та нового регулятора. Ми передбачаємо, що імплементація цієї частини, яка записана в Закон, призведе до ліквідації суспільних, локальних, комунальних ТРК. Бо місцеві ради просто їх ліквідують чим виконувати цей Закон, який накладає на них великі зобов'язання", - зокрема додав Сергій Томіленко. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ