Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У рамках Форуму видавців заплановано 50 історичних заходів

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович та президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль презентували у Львові програму історичного майданчика, який працюватиме в рамках Форуму видавців 9-13 вересня. Загалом заплановано 50 заходів – дискусій, лекцій, презентацій історичних досліджень тощо.

Виходячи з того, що попередній Форум видавців засвідчив підвищений інтерес до історичних дискусій та досліджень, цього року програму історичного майданчика було значно розширено й доповнено. Володимир В’ятрович пояснив, що велика увага до історії є насправді цікавістю не лише до історії, але передусім до сучасності. Чимало подій, що мали місце в ХХ ст., й чимало міфів, витворених російською пропагандою в ХХ ст., дотепер справляють визначальний вплив на перебіг подій в Україні. Зокрема, обґрунтування своєї агресії Росія виводить із власних міфів про Другу світову війну, тому історія виступає сьогодні ключем до розуміння сучасності – й воднораз ключем до звільнення від минулого.

«Наш світ досі в полоні жахливих наслідків Другої світової війни – ми бачимо це у протистоянні з Росією. Але цьому виною не лише війна як така, а відсутність суспільної роботи із подолання наслідків панування тоталітарних режимів. Знання та інформація – це те, що ми протиставляємо маніпуляціям пропаганди. Програма цьогорічного форуму дасть можливість кожному дізнатися більше фактів. Це наша головна мета», – сказав Володимир В’ятрович.

Історик переконаний, що українці не матимуть здорового майбутнього, доки не розберуться зі своєю тоталітарною спадщиною. Власне, саме цьому зв’язкові буде присвячена одна з найцікавіших дискусій у рамках форуму, участь в якій, крім В’ятровича, візьме Павло Шеремета. «Декомунізація: розрахунок з минулим чи інвестиція у майбутнє» – так звучатиме тема дискусії.

Якщо торік безумовним хедлайнером історичного майданчику на Форумі видавців став американський історик Тімоті Снайдер, то цього року важко вирізнити лише одну постать – доречніше говорити про гроно визначних мислителів та дослідників.

Побачити та почути на Форумі видавців можна буде Мирослава Мариновича та Ярослава Грицака, Кирила Галушка та Василя Овсієнка, Вахтанга Кіпіані та Олексія Толочка, Сергія Жадана та Тараса Березовця.

Серед інших заходів у рамках форуму відбудеться виставка «Інакші. Дисиденти Східної України», покликана, за словами голови УІНП, показати, що боротьба з тоталітарним режимом не локалізувалася на території Західної України, а об’єднувала українців з цілої України.

Найбільша увага, ясна річ, буде прикута до історії України ХХ ст., проте на Форумі видавців будуть представлені й перші доробки, присвячені недавнім подіям – Революції гідності та агресії Росії проти України. Зокрема, відомий політолог Тарас Березовець розповість про анексію Криму в своїх «Хроніках гібридної війни», а Євген Магда презентує розвідку з майже ідентичною назвою «Гібридна війна».

Крім того, на форумі буде презентовано проект «Архів усної історії Майдану», який увінчається виданням книжки до кінця року. В межах проекту, який реалізується УІНП починаючи з лютого 2014 року, зібрано близько 400 інтерв’ю.

«Це свідчить про те, що українські історики та інтелектуали навчилися швидко реагувати на поточні події. Раніше якоїсь реакції доводилося чекати кількох років. Зокрема, це заслуга й форуму видавців, який спонукає до інтелектуальної творчості та стимулює розвиток книговидавництва», – зазначив Володимир В’ятрович.

На його думку, те, що Помаранчева революція не призвела до реальних змін, було пов’язано, серед іншого, з тим, що вона не була як слід відрефлектована українським суспільством. Попри вагоме значення Майдану, за його наслідками вийшло буквально декілька спогадів та досліджень, котрі не дають змогу повною мірою осягнути дану подію. Відтак, нагальним завданням істориків є збереження спогадів про Євромайдан, і то, робити це треба дуже швидко: через війну спогади про Революцію гідності затираються, перекриваються новими враженнями. 

Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ