Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Верховній Раді розглянули проект про підвищення іменних стипендій

Сьогодні, 5 жовтня, відбулось розширене засідання Комітету з питань науки і освіти. Одним із питань, які обговорювали було розгляд проекту Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів”. Про це повідомили у прес-службі Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України.

На засіданні були присутні перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, члени Комітету Олексій Скрипник, Володимир Литвин, Тарас Кремінь, Ірина Констанкевич, Михайло Поплавський, народний депутат Микола Фролов, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Міністр культури України Євген Нищук, перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич, заступник Міністра фінансів України Юрій Джигир, заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Лінчевський, генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, науковці, ректори закладів вищої освіти, представники експертного середовища та громадських організацій.

Перше питання, яке розглянув Комітет - проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів” щодо зміни розміру іменних стипендій Верховної Ради України, нормами якої передбачено збільшити розміри іменних стипендій Верховної Ради України для студентів технікумів, коледжів, училищ (вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації), які навчаються за освітнім ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) “молодший спеціаліст” або “бакалавр” до 2130 гривень на місяць, а для студентів університетів, академій, інститутів, консерваторій (вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації), наукових установ, які навчаються за освітнім ступенем (освітньо-кваліфікаційним рівнем) “бакалавр”, “спеціаліст” або “магістр” – до 2720 гривень на місяць.

Проект рішення членами Комітету було підтримано одноголосно.

Ще одне питання, яке було розглянуто - це стан підготовки Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України у 2019 році.

За результатами обговорення, члени Комітету прийняли одноголосне рішення, зокрема, щодо наступного:

Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

  • Встановити граничний строк затвердження обсягу державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів до 1 червня кожного року.
  • Прискорити розроблення пропозицій щодо реформування системи державного замовлення та забезпечення умов сталого розвитку закладів вищої освіти.
  • Передбачити фіксований обсяг державного замовлення для спеціальностей, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, в тому числі інженерно-технічних, педагогічних, аграрних.
  • Підготувати та внести до Верховної Ради України проект змін до Закону України “Про вищу освіту” стосовно запровадження профілізації вищої освіти при формуванні державного замовлення за напрямами (спеціальностями), з урахуванням профільності закладів вищої освіти (вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації), а також запровадження механізму індикативної собівартості (у обсягах мінімального розміру вартості навчання за кожною спеціальністю(спеціалізацією) відповідно до ліцензійних умов.
  • Передбачити фіксовані квоти державного замовлення до медичних і педагогічних закладів вищої освіти для осіб, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищі міського типу.
  • Проаналізувати пропозицію експертів РПР (“Реанімаційного Пакету Реформ”) щодо встановлення антимонопольного запобіжника у вигляді обмеження максимального обсягу державного замовлення, що припадає на один заклад вищої освіти, на рівні 25% від загального обсягу державного замовлення зі спеціальності (крім спеціальностей із загальним обсягом менше 50 осіб та окремих природничих і інженерних спеціальностей, що вимагають концентрації державних ресурсів), з метою її використання при розподілі державного замовлення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ