Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українська академія друкарства звернулась до Міністра Оксена Лісового

Під час пресконференції 19 березня в.о. ректора Української академії друкарства Богдан Дурняк звернувся до Міністра освіти і науки Оксена Лісового проти приєднання Академії до НУ “Львівська політехніка”.

“Я просто зачитаю одне речення, яке прозвучало на засіданні Верховної Ради України 29.02.2024 року від нашого Міністра Оксена Лісового. На запитання одного з народних депутатів він дає відповідь: “Об'єднання буде відбуватись за сценарієм, що передбачає консультації і діалог з керівниками закладів вищої освіти, далі - органами місцевого самоврядування, далі - бізнесом”. 

Сьогодні ми поспілкувалися з бізнесом! Пане Оксене, почуйте нас, почуйте бізнес!.. Я мав дві зустрічі персональні з нашим губернатором Максимом Козицьким. І я оприлюднюю інформацію: в органи місцевого самоврядування жодної офіційної інформації щодо реорганізації Української академії друкарства не надходило. Це вже дві позиції. І перша позиція - консультації і діалог з керівниками закладів вищої освіти. З ректором Академії друкарства не було жодної консультації, жодної розмови. Був один ультиматум - в сім днів щось зробіть”, - розповідає Богдан Дурняк. 

Нагадаємо, що 7 березня 2024 року у соціальних мережах опублікували “Проєкт розпорядження про реорганізацію Української академії друкарства”, у межах якого передбачено приєднання навчального закладу до Львівської політехніки. Хоча лише 6 березня студентське самоврядування УАД отримало лист від заступника Міністра освіти і науки Михайла Винницького про те, що урядове рішення стосовно реорганізації УАД, станом на 6 березня, відсутнє. 

Сьогодні, 19 березня, відбулась пресконференція за участі адміністрації, викладачів і студентства УАД спільно з представниками українських видавництв, поліграфічних і пакувальних підприємств, редакцій ЗМІ. Серед головних питань конференції були: як зробити об’єднання закладу вищої освіти без стратегії МОН; що принесе революція змін у системі вищої освіти; консолідацію ресурсів чи укрупнення проблеми, а також чому Академія бореться за прозору політику прийняття рішень Міністерством, суспільний діалог та майбутнє друкованого слова. 

Спікери пресконференції відзначили, що реорганізація Української академії друкарства несе за собою ризики для якості освіти та розвитку вузькогалузевих спеціальностей. “Коли галузь має свій вузькогалузевий освітній заклад, то якість цієї освіти значно краща… Крім цього, ми маємо можливість у тісній співпраці з УАД організовувати подальшу освіту своїх працівників на виробництві. Тобто є дуальна форма навчання, що дозволяє підвищити якість роботи наших спеціалістів без “підриву” для виробництва, без втрат для бізнесу”, - розповів комерційний директор видавничого дому “Укрпол” Роман Петриляк.

Серед проблем, які відзначали спікери, є ризик не лише втрати вузькогалузевих фахівців та відповідних освітніх спеціальностей в цілому, але й є небезпека зупинити активний сьогодні процес розвитку українських підприємств з видавничо-поліграфічної продукції. А це зокрема торкається і питання видання україномовних книжок та формування соціокультурного простору країни. 

Видавничо-поліграфічна галузь, за словами Богдана Дурняка, представлена роботами не лише видавництв книжок, але й практично усіх галузей промисловості: це медична галузь, харчова, військова тощо. 

“А тому єдиний в Україні автономний навчальний заклад, який готує фахівців саме для видавничо-поліграфічної, для пакувальної галузей, для засобів масової інформації, фахівців, які формують інформаційний і соціокультурний простір держави, є надзвичайно важливий. І він без сумніву у будь-якій цивілізованій європейській країні був би стратегічно важливим, бо без такого закладу не може відбуватися державотворення, не може розвиватися економіка”, - зазначив Богдан Дурняк. 

Українська академія друкарства сьогодні є єдиним профільним ЗВО України, який готує фахівців для видавнично-поліграфічної, пакувальної галузі, ЗМІ, книгознавства та книгорозповсюдження. Зараз в Академії навчається 4500 студентів, аспірантів та докторантів, а до навчального процесу залучено 200 науково-педагогічних і 51 педагогічний працівник. 

22 лютого на сайті Кабінету Міністрів України зареєстрували електронну петицію проти приєднання УАД до Львівської політехніки. Станом на 19 березня зібрано 5 550 підписів із необхідних 25 000. 

Окрім цього, у рамках підтримки збереження Української академії наук студенти навчального закладу планують проведення мирної акції 21-го березня біля головного корпусу УАД. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ