Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські прокурори переймають від своїх хорватських колег досвід розслідування воєнних злочинів

У Загребі відбувся дводенний тренінг для українських слідчих та прокурорів. Повідомили в офісі генпрокурора.

Генпрокурор Андрій Костін подякував за таку можливість Міністру юстиції та Прем’єр-міністру.

«Ми щиро вдячні за цю можливість хорватським колегам та особисто Міністру юстиції Івану Малениці. Для нас також визначальною є підтримка прем’єр-міністра Андрея Пленковича — як цього тренінгу, так і всіх складових системи повної та всеосяжної відповідальності держави-агресора. Знання та практики хорватської сторони надзвичайно актуальні для нас через схожість історичних обставин та, на жаль, специфіку злочинів, що були вчинені. Дякуємо групі ACA за те, що зробили цю навчальну поїздку можливою», - наголосив Генпрокурор Андрій Костін.

«Хорватія має чималий досвід у сфері розслідування та судового переслідування воєнних злочинів. Тому цей тренінг, у першу чергу, є практичним майстер-класом. У центрі уваги — практичні питання: збір та збереження доказів, спеціалізація підрозділів, розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, притягнення до відповідальності командування, експертизи, електронне документування, а також досвід розслідування підриву греблі ГЕС «Перуча» у 1993», - додав він.

Учасники — 30 представників українських інституцій кримінальної юстиції: слідчі СБУ і Національної поліції та прокурори, які спеціалізуються на воєнних злочинах; прокурори ювенального напрямку, екологічної прокуратури, Координаційного центру підтримки потерпілих та свідків.

Це вже 2-й раз, коли українські прокурори вивчають досвід Хорватії. У грудні минулого року команда Офісу Генпрокурора та інших українських інституцій сфери правосуддя взяла участь у навчальному візиті, присвяченому моделі підтримки потерпілих та свідків, орієнтованій на потреби постраждалих. Ці знання допомогли нам у розробці концепції Координаційного центру підтримки потерпілих та свідків, який вже розпочав свою роботу.

«Твердо переконаний, що синергія та співпраця мають вирішальне значення для забезпечення всеосяжної відповідальності за міжнародні злочини рф й відновлення справедливості заради тих, хто постраждав від цих злочинів», - підкреслив Андрій Костін.

В ході навчання прокурори відвідали місто Вуковар, яке стало символом боротьби Хорватії за незалежність в 90-х роках минулого сторіччя. Свого часу це місто було так само в фокусі уваги світової спільноти як нині українські Буча, Ірпінь чи Маріуполь. Досвід та методики розслідування жахливих воєнних злочинів, які були скоєні на території Хорватії, є безцінним для пошуку і покарання винних у війні, яку розв'язала РФ в Україні.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ