Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд схвалив законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України»

Уряд схвалив законопроект Мінрегіону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Про це повідомила прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

Законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» - один з 17 пріоритетних законопроектів, які складають законодавчий маршрут децентралізації.  Цей перелік був підтриманий Координаційною радою донорів та спеціальними посланником Уряду Німеччини з питань децентралізації в Україні Ґеорґом Мільбрадтом. Законопроект  – єдиний з 17, який ще не був поданий до Верховної Ради. Сьогодні Уряд підтримав нашу законодавчу ініціативу –  проект закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Він законодавчо врегульовує питання щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів та віднесення їх до певних категорій. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи схвалення Урядом зазначеного законопроекту.

Він повідомив, що законопроектом встановлюється трирівнева система адміністративно-територіального устрою України – регіональний рівень (АР Крим і області), субрегіональний рівень (райони) та базовий рівень – громади, до складу яких входять один або декілька населених пунктів. Також запроваджується державна реєстрація адміністративно-територіальних одиниць.

«З прийняттям законопроекту про адміністративно-територіальний устрій ми ліквідовуємо дублювання повноважень районної ради і РДА із органами місцевого самоврядування ОТГ,  прибираємо надмірні витрати на утримання апарату РДА, підвищуємо якість надання послуг за рахунок збільшення фінансування бюджетів органів місцевого самоврядування в частині створення госпітальних округів, нового освітнього простору тощо. Це є необхідною умовою для подальшої успішної децентралізації», - наголосив Геннадій Зубко.

В Україні до сих пір діє закон про адміністративно-територіальний устрій, який був прийнятий ще в 1981 році Указом Президії Верховної Ради Української УРСР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ