Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Виборців не інформують, а тому псевдовідкриті списки перетворяться на пропорційну систему, - Швець

На Львівщині кандидати на місцевих виборах передають виборцям гасла, але не пояснюють виборчі процедури. Без належної виборчої кампанії виборцям важко буде розібратися у процедурних питаннях. Про це сьогодні, 17 вересня, під час прес-конференції повідомила інформаційний директор Громадянської мережі ОПОРА у Львові Ірина Швець.

За її словами, виборці на цьому етапі дуже чутливі до маніпуляцій, адже в більшості вони слабо орієнтуються в нових нормах виборчого законодавства.

«Виборці знають, що відбулися певні зміни в законодавстві, але не знають, що саме змінилося. Якщо не буде належної інформаційної кампанії, то в день виборів ми спостерігатимемо великі черги та консультації виборців один з одним. В результаті ці псевдовідкриті списки перетворяться на пропорційну систему», - сказала Ірина Швець.

Вона додала, що багато запитань викликає форма бюлетеню, а також сама процедура голосування.

«Існуюче законодавство також не передбачає процедури зміни місця голосування, як це застосовувалося на президентських та парламентських виборах. Окрім цього, процедуру не врегульовано й для вимушених внутрішніх переселенців з Криму та Донбасу, які вже більше року мешкають на території інших адміністративних одиниць. Таким чином, ці особи, хоч і зареєстровані за місцем проживання, проте позбавлені права голосу, що суперечить як Конституції України, так і ряду міжнародних стандартів щодо рівного виборчого права», - сказала Ірина Швець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ