Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Виклики санаторно-курортної галузі розглянули в межах міжнародного форуму у Трускавці

Ініціатива проведення заходу зародилась в наукових колах. Про це повідомили в пресслужбі ЛОВА.

«Виклики санаторно-курортної галузі відображають потенціал для подальшого розвитку», – важливий меседж міжнародного курортно-рекреаційного форуму, який тривав упродовж 29-30 червня у Трускавці.

Ініціатива проведення заходу зародилась в наукових колах. Її охоче підтримали владні структури, зокрема Львівська ОВА, Державне агентство розвитку туризму України та Трускавецька міська рада.

«Ми зібрались для того, щоб напрацювати концептуальний документ розвитку санаторно-курортної галузі задля відновлення фізичного та ментального здоровʼя населення. Особливо це стосується реабілітації наших військовослужбовців», - зазначив у межах круглого столу «Антикризове управління: галузеві та міждисциплінарні аспекти» керівник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

Як відомо з першого січня 2023 року змінили джерело фінансування реабілітації. Роботодавці і надалі сплачують єдиний соціальний внесок, але частина коштів, яка йде власне на реабілітацію, тимчасово не використовується.

Учасники форуму погодили скерувати до пенсійного фонду лист з пропозицією створити у його підпорядкуванні підрозділ, який би безпосередньо займався питанням санаторно-курортного оздоровлення осіб тимчасово визнаних непрацездатними.

«Діючий Закон України «Про курорти» стримує можливості щодо розвитку реабілітації в санаторно-курортних закладах і санаторно-курортних умовах. У цьому документі є достатньо інших питань, які потребують оновлення. Наприклад, вітаю міського голову міста Моршин зі статусом курорту державного значення. Але зараз перше питання, яке отримає Моршин при створенні генерального плану розвитку курорту – це медичне зонування, якого ніколи не існувало, не існує і не буде існувати, тому що в рамках територіальної громади воно не робиться. Проте - це умова Закону України «Про курорти». Як тут бути?», – зазначила доктор наук з державного управління, професор, заступник директора з наукової роботи Державної установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології» Тетяна Безверхнюк.

Зазначимо, що цей заклад має столітній досвід вивчення природних лікувальних ресурсів. Торік на замовлення управління туризму та курортів Львівської ОВА фахівці «Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології» провели аналіз природно-лікувальних ресурсів Львівщини. Ці дані дали зрозуміти потенціал територіальних громад області, який є привабливим для залучення інвестицій з метою розбудови туристичної інфраструктури.

«Використання джерел без дозволів – це виклик санаторно-курортної галузі, який теж потребує опрацювання. У нас також існує невідповідність назв санаторно-курортних послуг європейським стандартам», - додали в управлінні туризму та курортів Львівської ОВА.

Голова Державного агентства розвитку туризму України Марʼяна Олеськів запропонувала найближчим часом зібрати стратегічну сесію з ключовими учасниками і продумати механізм переосмислення курортно-рекреаційної галузі, яку вважають однією з ключових для відновлення економіки України у повоєнний період.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ