Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Виступ польського гурту "Batushka" на фестивалі "Файне Місто" викликав обурення серед християн

Минулими вихідними у Тернополі відбувався щорічний всеукраїнський музичний фестиваль "Файне Місто", під час якого виступали низка відомих гуртів, серед яких - польська блек-метал формація "Batushka". Вони вийшли 31 липня на майданчик "Dark Stage".
Виступ групи Batushka на фестивалі "Файне місто" / фото Юлія Хмелініна

Учасники групи були в одязі, який нагадував вбрання священника, а на сцену принесли труну та свічки. Виступ команди відбувався на фоні ікон з імітацією обрядового дійства. Згодом в мережі оприлюднили фото з учасником гурту, який запхав ікону у шорти. На фотографіях з виступу видно і слухачів, які були розмальовані у стилістиці блек-металу та тримали свічки.

Виступ спричинив чималий резонанс серед християн, а у соцмережах музикантів почали звинувачувати у богохульстві і називати сатаністами. Зокрема мер Тернополя Сергій Надал вимагає вибачень від організаторів фестивалю за це дійство. На своїй сторінці у Facebook він написав:

"Неприпустимо, щоб добре ім’я файного міста очорняли поганськими месами. Я категорично проти будь-яких антихристиянських заходів у Тернополі. І хоч Тернопільська міська рада не є організатором фестивалю "Файне місто", буде проведено розмову з організаторами фестивалю за участі правоохоронних органів. Або організатори зобов’язуються проводити фестиваль "Файне місто" без антихристиянських гуртів, символів, без участі гуртів з Росії, або не проводитимуть його взагалі. Вимагаю від організаторів негайно пояснити ситуацію і вибачитися перед тернополянами за антихристиянські дії. Наше місто Тернопіль славиться своїми християнськими цінностями, сімейними традиціями. Ми не дозволимо плюндрувати, паплюжити, насміхатися над нашою релігією".

Також священник з Тернополя Роман Демуш, який активно веде блог у соціальних мережах, назвав цю подію «богохульством та порушенням прав почуттів вірних християн». 

Під фото виступу польського гурту є безліч коментарів з критикою фестивалю:

  • "Це жах";
  • "Типова риса сатанізму – паплюження здобутків іншої культури, свого створити не можуть. А на фото просто святотатство. Використання символів без розуміння їх змісту – це навіть на античність не тягне – якісь первісний дикий світ. Опустилися...";
  • "Яка гидота. Організатори, до вас дуже багато питань. Тернопіль – це місто, де люблять музику і мистецтво, де привітні й гостинні для всіх люди. Але перш за все – це християнське місто, де люблять Бога і не дадуть вам Його паплюжити!";
  • "Людям дах їде";
  • "А чому не запросити українських співаків? Невже гірші за цих клоунів?";
  • "Фестиваль сатаністів за потуранням міської влади";
  • "Жах! Ганьба! Повна деградація".

Але низка юзерів соцмереж прихильно ставляться до творчості гурту "Batushka":

  • "Це було прекрасно, а дощ тільки додав колориту. І навіть те, що змок до нитки, не зіпсувало враження";
  • "Дивіться, як віруючі мало не клянуть. Що, в принципі, оксиморон і дивно, адже християнство каже любити й поважати всіх. Batushka і всіх присутніх на Dark Stage";
  • "Було круто".

А дехто просто жартував над ситуацією. яка склалася:

  • "Сотоністи в Тернополі кучкуються біля сільради"
  • "Після такого піару Батюшку спокійно можна ставити хедлайнером головної сцени"
  • "Прошу духовенство радіти, що Варг по Тернополі не пройшовся" (Варг Вікернес - норвежський музикант, творець і єдиний учасник музичного проєкту "Burzum", який працював у стилях блек-метал і дарк-ембієнт. Відомий своєю антихристиянською позицією і спаленням низки церков у Норвегії. За це і за жорстоке вбивство гітариста гурту "Mayhem" Єуронімуса був ув'язнений на 25 років, - ред.)
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ