Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як громадам забезпечити внутрішньо переміщених осіб житлом – консультує U-LEAD

Все більшу кількість територіальних громад України, які приймають в себе внутрішньо переміщених осіб з різних регіонів, цікавить питання забезпечення їх житлом.

Найбільше вимушених переселенців приймають області заходу України, серед яких Львівщина. У громадах активно працюють над новими проєктами, які покликані допомогти ВПО соціалізуватися та отримати житло. 

З чого почати будівництво житла для ВПО, який законодавчий базис для цього наявний та де взяти кошти – саме про це йшлося під час інформаційної сесії, яку організувала команда регіонального офісу U-LEAD у Львівській області для громад Львівщини та Закарпаття.

Як повідомила Лідія Чижевська, експертка з питань містобудівної документації «U-LEAD з Європою», в Україні збитки від пошкодження інфраструктури оцінюють у 97,4 млрд. грн., з яких 35% – житлові будинки. Міжнародна організація з міграції наводить цифру у 8 млн. внутрішньо переміщених осіб. Львівщина входить у трійку регіонів-лідерів, які прийняли найбільшу кількість вимушених переселенців. 

 «Питання житла для ВПО досить актуальне для територіальних громад. Вони можуть прийняти два типи рішень, щоб вирішити це питання. Це стосується тимчасових споруд та будівництва житла, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», – розповіла експертка.

Тимчасові споруди можуть розміщуватися на земельних ділянках будь-якої категорії без зміни їх цільового призначення, крім земель природо-заповідного фонду та іншого природоохоронного фонду, земель історико-культурного та лісогосподарського призначення.

Експертка підкреслила, що громадам слід розробити схему розміщення житла для ВПО. Також необхідно враховувати при цьому існуючу забудову території, інженерно-транспортну інфраструктуру, певні зони обмеження тощо. 

Лідія Чижевська нагадала, що тимчасове житло надається на безоплатній основі у розрахунку не менше 6 м.кв. на одну особу. При цьому слід враховувати потреби різних соціальних груп та першочерговість для окремих категорій. Термін користування таким житлом не повинен перевищувати 1 рік, а орендарі зобов’язані сплачувати кошти за житлово-комунальні послуги.

Олександр Гнітецький, експерт з управління земельними ресурсами «U-LEAD з Європою» наголосив на важливості комплексного підходу до питання з вирішенням житлом для ВПО та детально вивчити їхні потреби. 

«У громадах можуть створювати програми з комплексного відновлення територіальної громади. У цьому документі міститиметься інформація про містобудівну документацію, технічну та економічну доцільність будівництва таких об’єктів», – зазначає фахівець.

Також експерт презентував учасникам заходу фінансові можливості для побудови житла для ВПО, включаючи огляд державних програм підтримки та грантів від міжнародних донорських організацій. 

«Львівська область входить у число регіонів, які прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб. У територіальних громадах, які їх приймають, досить часто виникають проблеми з вільним житлом, тому слід працювати над пошуком вирішення цієї ситуації. Побудова нового житла або переобладнання існуючих приміщень для проживання переселенців  - це тема, яка стоїть у переліку першочергових завдань. Певні процеси на Львівщині вже розпочалися, в області почали реалізацію кількох проєктів. Наші експерти готові активно включатися в цей процес та консультувати територіальні громади, які можуть надавати земельні ділянки для будівництва такого житла та будувати самостійно. Важливо, щоб була дотримана чітка процедура виділення земель під будівництво та не порушувалися вимоги законодавства», – коментує Галина Хрущак, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Львівській області.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ