Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як купити криптовалюту в Україні: покрокове керівництво

Завдяки цій простій інструкції ви одразу зрозумієте, як купувати криптовалюту в Україні. Гайд з купівлі крипти на біржі, в обміннику, P2P та інші способи.

Багато українців усе ще не знають відповіді на запитання, як купити криптовалюту. Тому ми вирішили підготувати невелику статтю, присвячену придбанню цифрових валют. Якщо ви також хочете дізнатися про те, де знайти найкращі сервіси для майнерів, ознайомтеся з нашим рейтингом пулів для майнінгу.

Як придбати криптовалюту

Для придбання, зберігання та використання цифрових валют необхідно підготувати:

  1. Телефон/смартфон із сім-картою для проходження реєстрації на біржі або платформі P2P.
  2. Гаманець для зберігання криптовалют.
  3. Документи, що підтверджують особу для проходження верифікації/ідентифікації на платформі, призначеній для обміну.
  4. Картку банку ("Віза", "МастерКард") для придбання криптовалют через інтернет. Підійдуть картки таких банківських установ: "Райффайзен Банк Аваль", "Укрсиббанк", "Агріколь Банк".

Якщо ви вже підготували все необхідне для придбання криптовалют, вам залишиться тільки вибрати платіжний інструмент і виконати кілька простих дій.

Слід також пам'ятати, що інвестиції в криптовалюти є дуже ризикованими. Тому перед купівлею необхідно тверезо оцінити свої можливості та не піддаватися емоціям – інакше можна втратити всі кошти.

Коротка інструкція з придбання цифрових валют в Україні

Отже, алгоритм дій залежатиме від того, який платіжний інструмент обере клієнт. У випадку з біржами p2p і платіжними системами користувачеві спочатку потрібно поповнити баланс за допомогою фіатної валюти. До фіатних грошей належать як долар з євро, так і ті ж гривні. Потім потрібно провести обмін з $, €, ₴ на криптовалюту і вивести кошти (монети) на зовнішній гаманець.

Під час роботи з обмінниками клієнту потрібно буде створити заявку (в якій буде вказано напрямок, сума і платіжні реквізити), оплатити операцію і дочекатися зарахування крипти. У випадку з криптоматами користувачеві потрібно буде знайти на екрані кнопку "Купити", відсканувати QR-код з адресою електронного гаманця і оплатити заявку готівкою.

Особливості сервісів і пристроїв, призначених для купівлі криптовалюти

Сервіси та пристрої для купівлі крипти мають свої особливості, які важливо враховувати всім користувачам, які бажають купити токени.

Обмінники

Криптовалютні обмінники – це сайти, на яких ви можете обмінювати звичайні гроші на криптовалюту (Bitcoin, Ethereum, Litecoin тощо). Як правило вони працюють з картами багатьох українських банків ("МоноБанк", "ПриватБанк").

Криптообмінники призначені для швидкої купівлі та продажу токенів. Тут ви зможете купити монети в потрібній кількості без особливих проблем.

В Україні є безліч обмінних пунктів (онлайн і офлайн), якими ви можете скористатися в будь-який час. Найзручніше здійснювати обмін у режимі онлайн.

Як купувати криптовалюту в обмінниках: просто виберіть вподобану валюту на сайті та обміняйте за два або три кліки.

Мінуси таких сервісів: високі комісії.

Майданчики для P2P-обміну – пряма купівля та продаж

P2P-обмін дає змогу користувачам купувати крипту безпосередньо в інших людей через інтернет. Відомі сервіси для P2P-обміну включають криптобіржі Binance і WhiteBit. На цих майданчиках можна з легкістю знайти продавців, які погодяться на взаємовигідну угоду через ордер.

Мінуси таких платформ: низький рівень безпеки.

Класичні біржі

Біржі надають безліч ринків для торгівлі. З їхньою допомогою можна купувати цифрові валюти на кошти дебетових і кредитних карт. В Україні величезною популярністю користуються такі класичні біржі:

  1. Kuna. Українська криптобіржа, що пропонує широкий вибір цифрових активів (біткоїн, лайткоїн, ефіріум, трон). Щоб скористатися її можливостями, потрібно пройти реєстрацію та верифікацію на платформі.
  2. OKX. Одна з найбільших криптовалютних бірж, яка була створена в Гонконзі в 2016 році. Для отримання доступу до її функціоналу також потрібно пройти реєстрацію та верифікацію. Особливість цієї біржі в тому, що вона стягує низькі комісії за операції та підтримує українську мову. Тут можна придбати BTC, ETH, USDT та інші не менш популярні активи.
  3. Bybit. Криптобіржа, що орієнтується на торгівлю криптовалютними деривативами. Для здійснення торгових операцій тут теж потрібно пройти реєстрацію та верифікацію. На сайті біржі можна переключитися на українську мову.

Ви можете скористатися функціоналом і можливостями будь-якої біржі за допомогою комп'ютера, телефону або планшета. Вам потрібно буде лише відкрити сайт (платформу для торгівлі), пройти реєстрацію, авторизацію та ідентифікацію, а потім перейти до процесу самого обміну валютами у відповідному розділі.

Мінуси таких платформ: обов'язкова верифікація.

Термінали

Криптоматів в Україні не так вже й багато, але ними теж можна скористатися за бажанням. Один із найкращих і найдоступніших варіантів наразі – криптобіржа qMall, яка офіційно працює з великою мережею терміналів самостійного обслуговування iBOX.

  1. Покрокова інструкція, як купити криптовалюту через термінали:
  2. Створити акаунт на криптобіржі qMall.
  3. Пройти процедуру верифікації.
  4. Знайти працюючий апарат iBOX і поповнити (з картки або готівкою) рахунок на біржі qMall.
  5. Провести оплату через екран пристрою.

За бажання придбану валюту можна залишити на гаманці біржі або вивести на свій криптогаманець.

Мінуси: важко знайти термінали в маленькому місті, до того ж вони часто не працюють через неможливість виконувати постійне техобслуговування.

Необанки

Цифрові банки також дозволяють українцям купувати криптовалюту в мережі. Один із них – європейський банк "Револют". Це фінтех-платформа, що дає змогу створювати мультивалютні криптогаманці та здійснювати обмін активами.

Як купувати криптовалюту в Revolut: пройдіть реєстрацію та авторизацію, виберіть будь-який тарифний план і завантажте застосунок банку, ознайомтеся зі списком доступних валют, виберіть потрібний варіант, натисніть на кнопку "купити", вкажіть суму і підтвердіть ордер.

Мінуси необанків: високі комісії за транзакції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ