Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як отримати гроші в борг, якщо кредитна історія сумнівна

Негативна кредитна історія – це найчастіша причина, з якої потенційним позичальникам банків відмовляють у кредитуванні. Формується така інформація з відомостей, що передають кредитні установи до спеціально створеної організації – Українського бюро кредитних історій. Там зібрано дані про кожну людину, що хоча б раз зверталася за отриманням позики. В спеціальній анкеті зберігаються відомості про те, коли та скільки грошей було отримано, чи вчасно позичальник повертав кошти, чи не було прострочень, а якщо були, то скільки разів й на яку суму. На підставі таких даних формується кредитний рейтинг, що у подальшому безпосередньо впливає на рішення банків про видачу наступної позики.  

Іноді трапляється так, що навіть декілька невеличких прострочень у виплаті позики негативно впливають на кредитну історію та стають на заваді отриманню нових коштів. Парадокс у тому, що для виправлення ситуації потрібно оформити та справно виплатити одну або декілька позик, але отримати їх практично неможливо. 

Де отримати гроші без перевірки КІ 
Насправді є декілька способів виправити своє фінансове становище, не звертаючись до послуг банків. Одним з них є кредит онлайн без перевірки кредитної історії, отриманий у мікрофінансовій організації. Також можна: 

  • взяти гроші в ломбарді під заставу цінної речі; 
  • отримати приватний займ у знайомих; 
  • звернутися до банку. 

В першому випадку потрібно буде закладати цінні речі – якщо не віддати гроші вчасно, їх буде втрачено назавжди. Другий спосіб не дає ніяких гарантій для кредитора, бо частіше за все не оформлюється документально. Третій варіант досить складний, бо потрібно буде дуже ретельно доводити банку свою платоспроможність та готовність надалі вчасно виконувати свої фінансові обов’язки. Можливо доведеться залучити поручителів або внести заставу, щоб отримати все ж таки схвальну відповідь. 

З кредитами МФО все набагато простіше, тому саме вони найчастіше стають прийнятним способом отримання позики. До того ж, кредити МФО також фіксуються в УБКІ, тому декілька вчасно виплачених займів можуть суттєво вплинути на кредитну історію та поліпшити її. 

Чому МФО не зважають на погану кредитну історію 
Мікрофінансові організації, звісно ж, не займаються благодійністю та не дають гроші просто так. Тут справді часто закривають очі на негативну КІ, але тому є причини: 

  • Не кожний прострочений платіж, що призводить до погіршення становища, є наслідком злого умислу. Частіше за все це стається з об’єктивних причин: хвороби, прострочення у зарплатні, раптового від’їзду й таке інше. Більшість позичальників за найменшої можливості виправляється та надалі сумлінно виконує свої зобов’язання, але кредитна історія все одно псується. 
  • МФО нараховують за користування своїми грошима щоденну відсоткову ставку, до того ж досить високу. Тому всі ризики, пов’язані з неповерненням грошей недбалими позичальниками, туди вже закладено. При такій ситуації мікрокредитні компанії мають можливість не звертати уваги на зіпсовану кредитну історію, бо, навіть якщо такий позичальник знову не поверне кошти вчасно, МФО не дуже й постраждає. 
  • Суми кредитів в МФО не дуже великі, тому вірогідна втрата навряд чи сильно відобразиться на загальному фінансовому становищі компанії, а ось прибуток при сумлінному виконанні позичальником умов договору може буди значним. 

За прострочення позик МФО нараховують достатньо великі штрафи, а з непорядними позичальниками довго не сперечаються. На регулярних неплатників просто подають до суду, який майже завжди виграє кредитор. Тим не менш, кредити МФО – це досить гарний спосіб виправити скрутне фінансове становище та одночасно підняти власний кредитний рейтинг, але ставитися до них потрібно відповідально. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ