Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як виробникам та рітейлу зберегти безпечність харчових продуктів в умовах військової агресії

Масові ракетні атаки цивільної критичної інфраструктури (ТЕЦ, підстанції, енергетичні об’єкти) які в останні дні проводить наш ворог мають свої наслідки.

За попередніми розрахунками, пошкоджено біля 30% енергетичної інфраструктури країни, для її відновлення потрібні немалі фінансові, людські ресурс і час. 

На сьогоднішній день енергетична система країни працює в аварійному режимі, частину регіонів переведено на плановий графік відключень від енергопостачання, але в частині регіонів такі відключення ще не є спланованими. Ця проблема стосується усіх сфер забезпечення життєдіяльності країни, в тому числі і якості та безпеки харчових продуктів, а отже, передбачити, спланувати і забезпечити їх якість є викликом, який ми також повинні долати. З ним зіштовхнулися виробники харчових продуктів, заклади харчування, супермаркети та торгівельні мережі. 

Продукт робить небезпечним три великі групи факторів: біологічні, хімічні і фізичні. 

Біологічні – патогенні мікроорганізми, які за умов відсутності належного температурного режиму продукту  неконтрольовано  розмножуються та можуть  надавати  шкоди споживачу; 

Хімічні – хімічні сполуки можуть  потрапити в продукцію за відсутності живлення на харчовому підприємстві  алергени, харчові добавки, підсилювачі смаку, солі важких металів, антибіотики та ін. 

Фізичні – сторонні предмети, які можуть потрапити  у харчових продукт за відсутності джерел живлення підприємства. 

Рішення: 

Перше: енергетична незалежність підприємств. Вона можлива за рахунок використання відновлювальних джерел енергії (енергія сонця, вітру, гідроенергія, природна теплова енергія, біопаливо) та встановлення резервних генераторів. Це дозволить не лише забезпечити енергетичну автономізацію, а й зменшити вплив на довкілля, стабілізувати вартісну складову формування конкурентоспроможності  продукції за рахунок оптимізації вартості енергії та найголовніше – зберегти безпечність харчових продуктів в умовах військової агресії.

Друге: випуск продукції, яка менше залежить від температурних умов. Зокрема, окремі групи харчових продуктів можуть підлягати консервації чи стерилізації із застосуванням, харчових добавок.

Третє: обгрунтоване продовження термінів за рахунок впровадження нових технологій у виробничих процесах. 

Четверте: дослідження якості харчової продукції акредитованими лабораторіями. Це дозволить вам уникнути додаткових ризиків та контролювати якість та безпечність харчових продуктів.

П'‎яте: безпечна утилізація непридатних до споживання харчових продуктів на спеціалізованих підприємствах. Сфера виробництва і продажу продуктів харчування, підприємства громадського харчування незмінно пов’язані з накопиченням харчових відходів, неліквідних продуктів і продуктів з вичерпаним терміном реалізації. Такі відходи заборонено викидати на смітник, вони підлягають утилізації спеціалізованими підприємствами. Це дозволить уникнути додаткових ризиків та запобігти спалахам інфекційних захворювань серед населення.

В умовах військової агресії, складного стану інфраструктурних об’єктів, мереж потрібно більше уваги приділити аналізу безпечності харчової продукції, щоб не створювати додаткових загроз для мирного населення. Дослідити якість харчової продукції та уникнути додаткових ризиків допоможе Вам акредитована лабораторія ТзОВ «Компанії «Центр ЛТД».  

Для Вас кваліфікований персонал лабораторії з  використанням сучасного обладнання та  європейських методик вчасно та з високою точністю виконає хімічні та мікробіологічні дослідження. 

Більше про послугу за посиланням: center-ltd.com.ua або за номером: +38 067 281 36 40. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ