Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Єрмак пояснив, чому в Україні досі немає реєстру олігархів

Голова Офісу президента Андрій Єрмак запевнив, що плани президента та його команди щодо боротьби з олігархами не змінились.
Андрій Єрмак, фото - РБК-Україна

В інтерв'ю для Forbes Єрмак розповів, що олігархічна система є причиною багатьох бід України. І руйнування цієї системи – мета президента Володимира Зеленського та його команди.

«Щоб мене правильно зрозуміли – ми підтримуємо та вболіваємо за український великий бізнес, він є надбанням країни. Але коли бізнесгрупи прагнуть політичного впливу, купують депутатів, політичні партії, впливають на судову систему – це зло», – заявив Єрмак. 

Голова ОП запевнив, що «реєстр олігархів буде обов’язково, але сьогодні є й інші пріоритети, у яких більш жорсткі часові рамки». 

Він додав, що для стратегічних партнерів боротьба з олігархами в Україні дуже важлива.

«Вони бачать, що можуть разом із нами зробити дві історичні перемоги України: у війні з Росією та у війні з олігархічною системою», – наголосив Єрмак. 

Нагадаємо, торік парламент ухвалив закон про олігархів, в якому йшлося про створення спеціального реєстру у вересні минулого року. Зокрема, особам із цього списку пропонувалось заборонити фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, а також подавати спеціальну декларацію. 

В РНБО планували визначити перелік перших олігархів до кінця травня 2022 року. 

На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність.

Наприкінці червня президент Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила РНБО. 

Положення визначає порядок формування та ведення реєстру олігархів.

До реєстру не вносяться дані, що містять державну таємницю та службову інформацію, а відомості про олігархів, що вносяться до реєстру, не можуть бути визнані конфіденційними.

Реєстр ведеться в електронній формі та може створюватись і вводитись в експлуатацію поетапно, зокрема модульно, відповідно до пріоритетності завдань і доступності ресурсів.

Положення також визначає порядок внесення до реєстру відомостей про олігархів. Вони включатимуть ПІБ, дату та місце народження, ідентифікаційні дані, реквізити паспортів й інше, а також обґрунтування для визнання особи олігархом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ