Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський запропонував продовжити воєнний стан і мобілізацію майже до кінця літа: причини

Президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації на 90 діб – до 23 серпня 2022 року.
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Про це йдеться у відповідних документах, опублікованих на сайті Верховної Ради в середу, 18 травня.

“Продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб”, – йдеться у проєкті закону №7389.

Водночас, згідно із законопроєктом №7390, глава держави пропонує продовжити термін проведення загальної мобілізації  також із 25 травня на 90 діб.

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський під час телемарафону пояснив, що воєнний стан продовжать відразу на 3 місяці, оскільки контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона. 

"З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює.

Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо", - зазначив він.

За словами Веніславського, якщо менше ніж за три місяці вдасться звільнити Україну, то Рада просто скасує воєнний стан.

Він додав, що є ще і юридична складова такого рішення. Коли президент вводить правовий режим воєнного стану, а парламент його затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав та свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ