Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Знизити рівень поширення ВІЛ на Львівщині можна шляхом швидкого тестування для раннього виявлення інфекції

Сьогодні у Львові відбувся захід, присвячений важливій соціальній темі – як Львівщині протидіяти поширенню ВІЛ-інфекції, спонукати львів’ян до проходження тестування на ВІЛ та забезпечення пацієнтів з ВІЛ лікуванням.
Мар’яна Служинська та Ірина Микичак.

Львів, 19 вересня 2018 року – Раннє виявлення ВІЛ-інфекції за допомогою швидких тестів збереже здоров'я та життя людей, які живуть з ВІЛ, а також знизить кількість нових випадків інфікування у Львівській області та Україні в цілому. Як це реалізувати, представники державного та громадського сектору обговорили на прес-ланчі Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine).

У Львові на 100 тис. жителів припадає приблизно 144 людини з ВІЛ-статусом. Середній показник по Україні складає – 339 осіб. У 2017 році на заході нашої держави було виявлено 13 нових випадків ВІЛ-інфекції на 100 тис. людей, а в цілому по Україні – 37[1]. Незважаючи на нижчі ніж загальноукраїнські показники захворюваності і поширення ВІЛ-інфекціі, приблизно 70% ВІЛ-позитивних пацієнтів звертаються за медичною допомогою на пізніх стадіях захворювання. Це свідчить про низький рівень обізнаності та настороженості людей щодо  ВІЛ у західних областях.

ВІЛ давно вийшов за межі груп ризику та становить загрозу для будь-якої статево активної людини. Згідно зі статистикою, понад 63% усіх випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляється під час незахищених статевих контактів1.Тому в містах з великим напливом туристів ризик передачі ВІЛ-інфекції суттєво зростає, а Львівська область приймає сотні тисяч іноземних та українських мандрівників. Зокрема, у 2017 році на Львівщину завітало більше, ніж 721 тис. жителів України.

Ірина Микичак, директорка Департаменту охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації: «Місцева влада Львівщини намагається максимально підтримувати та розширювати програми тестування на ВІЛ. Адже чим раніше людина з ВІЛ дізнається про свій статус, стане та облік та почне отримувати лікування, тим якісніше та триваліше життя на неї чекає. В Україні немає практики обов’язкового обстеження на ВІЛ, тому ми хочемо об’єднувати зусилля із міжнародними партнерами, щоб втілювати програми, які зроблять українців господарями власного здоров’я і спонукають їх пройти швидкий тест на ВІЛ».

Мар’яна Служинська, директорка КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров'я»: «Протидія ВІЛ вже давно вийшла за рамки спеціалізованої проблеми та стосується всієї системи громадського здоров’я. Про це свідчить, зокрема, об’єднання Центру профілактики та боротьби зі СНІДом  з обласним центром здоров’я і обласним  медичним інформаційно-аналітичним  центром задля створення Львівського обласного центру громадського здоров’я. Посилення раннього виявлення ВІЛ та ефективна протидія епідемії можливі лише, якщо ми зробимо тестування на ВІЛ загальнодоступним та включимо його в систему послуг, зокрема, на рівні сімейних лікарів».

Ярослава Лопатіна, голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні: «Львівська область є одним із ключових регіонів для Фундації АнтиСНІД-США в Україні у запуску програм тестування та посиленні раннього виявлення ВІЛ. Вчасне виявлення ВІЛ допоможе вжити термінових заходів для отримання пацієнтом життєво необхідного лікування – антиретровірусної терапії, яка підвищує якість життя людини з ВІЛ, ​​зокрема, запобігає розвитку супутніх хвороб та дозволяє жінкам народжувати дітей без ВІЛ. Раннє виявлення ВІЛ також дає змогу швидко узяти людину під медичний нагляд та почати негайне лікування й підтримку пацієнта та його родини».

За словами Ярослави Лопатіної, швидке тестування для раннього виявлення ВІЛ-інфекції є частиною комплексної моделі і має відповідати таким принципам:

  • безкоштовність і доступність;
  • забезпечення коротких дотестових та післятестових консультацій з профілактики зараження ВІЛ-інфекцією, її лікування та безпечного способу життя;
  • підтвердження ВІЛ-позитивного результату, згідно із затвердженим алгоритмом, безпосередньо в той день, коли людина відвідує пункт тестування;
  • зв'язування людини з послугами лікування ВІЛ протягом 30 днів від дати отримання дослідження про підтвердження її ВІЛ-позитивного статусу;
  • безкоштовне розповсюдження презервативів.

За оціночними даними, у Львівській області проживає 4,5 тисячі людей з ВІЛ. Про це говорить Мар’яна Служинська, директорка Львівського регіонального Центру громадського здоров'я. Водночас, за її словами, виявлено і поставлено на облік близько 3,6 тис. пацієнтів з ВІЛ. З них понад 1,8 тисяч пацієнтів залучені до антиретровірусної терапії, яка забезпечує людині з ВІЛ-інфекцією якісне та тривале життя.  У цілому, темпи приросту виявлення ВІЛ-інфекції не зменшуються, тобто з кожним роком в області виявляється все більше людей з ВІЛ.

Про Фундацію

AIDS Healthcare Foundation (AHF) – одна з найбільших неурядових організацій, що реалізує програми за напрямками: адвокація доступності якісного лікування, тестування та профілактика ВІЛ, лікування та підтримка ВІЛ-позитивних людей. Завдяки AHFу 2017 році понад 4 мільйони людей пройшли тестування на ВІЛ у всьому світі. Більше 989 тис. пацієнтів з ВІЛ отримують життєве необхідне лікування ВІЛ у 523 клініках, що розташовані в 41 країні світу, в тому числі й в Україні. Адвокаційною метою AHF є впровадження структурних змін у політиках щодо профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу задля забезпечення високої якості та сталості послуг для ВІЛ-позитивних людей. Організація є фінансово незалежною за рахунок реалізації унікальної моделі «соціального підприємництва». Усі кошти, інвестовані в програми в Україні та інших державах, отримані з прибутків від соціальних підприємств AHF у Сполучених Штатах Америки.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД-США в Україні) – українське Представництво AHF, що розпочало свою діяльність у 2009 році з підтримки децентралізації надання антиретровірусної терапії та запровадження програм швидкого тестування на ВІЛ. Зусиллями Фундації у 2017 році в Україні 117 тис. людей пройшли тестування на ВІЛ, 1300 пацієнтів з ВІЛ були забезпечені високовартісною діагностикою, а понад 29 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів – іншими медичними послугами. 45 млн грн – вклад Фундації в систему охорони здоров’я для підтримки профілактики, тестування та лікування ВІЛ й опортуністичних інфекцій в Україні в 2017 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ