Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Родина почесних консулів не повертає мільйон доларів Оксі Банку

Почесний консул Бразилії у Львові Петро Малех не повертає мільйон доларів кредиту Оксі Банку, натомість, володіючи разом з дружиною, почесним консулом Угорщини Ларисою Малех 10% акцій банку, збурюють акціонерів проти рішень діючого правління.

Як пишуть Варіанти, про це повідомив інший мажоритарний акціонер Оксі Банку Олег Баляш на своїй сторінці в Facebook.

Oleg Balyash"Зараз в суспільстві побутує думка «якщо виправдовується, то-винен». Та й давати якісь пояснення, будучи банкіром, на сьогодні, теж вельми не вдячна справа. Але це стосується авторитету, нехай не системної, проте з хорошою фінансовою репутацією установи - ПАТ «ОКСІ БАНК». І справа не втому, що я є власником значної частки у Статутному фонді, а справа в тому, що в цій фінансовій установі працюють порядні люди і фахівці своєї справи. І тому я вважаю справою своєї честі стати, в першу чергу, на їх захист. Ці розмірковування з приводу статті у Leopolis.news «У банку екс регіонала «збунтувалися акціонери».

Автор статті, подаючи в ній текст звернень акціонерів Х до правоохоронних органів, якось скромно замовчав їх прізвища. Вони що йому не відомі? Але не секрет ні для кого, що за цими дописами стоїть вельми не бідна людина Петро Іванович Малех. Той самий Петро Малех, який сукупно з дружиною володіє часткою понад 10 відсотків банку і користуючись правами, наділеними законом та Статутом, сам може впливати на роботу банку. Який з дружиною впродовж тривалого часу був і членом Спостережної Ради і Ревізійної комісії, якого все влаштовувало, поки не довелося (враховуючи вимоги Закону та НБУ) приймати рішення про збільшення Статутного фонду Банку. З цього все й почалося. На відміну від інших акціонерів, Малех не захотів вкладати свої «кровні» в розвиток банку, а шляхом шантажу почав вимагати зробити це за нього інших акціонерів.

Звідси різноманітні звинувачення в безгосподарності, не дохідності та інше. Є в Петра Івановича ще одна причина вчиняти увесь цей гармидер. Його власна відповідальність за погашення перед банком за рішенням суду майже 7 млн. гривень. Значну частину боргу банку вдалося стягнути в примусовому порядку, от і не може пан Малех пробачити цього. Не може зрозуміти, що перед законом всі рівні.

А оскільки пан Малех нагадує всім, що я екс регіонал, то скажу наступне. Так я був прихильником цієї партії, я поділяв ідеї регіонального розвитку країни. Та не все, на жаль, може виправити одна людина, коли система стає настроєною на протилежне. Та як екс регіоналу мені відомо, що в певний час і пан Малех не цурався партрегіонального покровительства, коли призначення його сина Віталія на високу посаду в Запорізькій області лобіювала пані Герман. Дивним чином цей період в 2010 році співпадає з отриманням кредиту майже у 1 млн. доларів, який власне і не хоче погашати пан Малех.

Будучи автором листа, опублікованого в пресі, пан Малех, чомусь не згадує, що засновником підприємства «Сократ», про яке йдеться у статті є наближена до нього людина, а саме Дзік Володимир ( водій Петра Івановича) з часткою у 25%. З участю якого у діяльності підприємства і доведенням до банкрутства, сподіваюся, ще також доведеться розібратися правоохоронним органам. Кошти які зараз вкладаються на збільшення Статутного фонду банку акціонерами ( вимога НБУ довести капітал до розміру не менше ніж 200 млн. грн.) є задекларованими, перевіреними не раз, в т.ч. і фіскальними органами. А якщо у Петра Івановича немає коштів, походження яких він міг би довести, а після того інвестувати в банк, то це його проблема, а не інших акціонерів і працівників банку, які сумлінно виконують свої обов’язки".

Подану вище інформацію в коментарі Варіантам підтвердив голова правління Оксі банку Арсен Романюк. Він розповів, що свого часу акціонер Петро Малех оформив в банку кредит і до цього часу є винний банкові гроші. 

«Банк звертався в суд в цій справі і виграв суди всіх інстанцій, після чого була підписана мирова угода, в якій Петро Малех визнав свій борг і зобов’язання погасити його перед банком», - розповів Арсен Романюк.

Натомість, Петро Малех в коментарі Варіантам заявив, що ніколи нічого нікому не був винний, бо він дипломат. 

«Кредит оформлявся на бухгалтера банку М., а я був лише поручителем. Гроші по кредиту витрачались Баляшем на розвиток горілчаного бізнесу. Тому я нічого нікому не винний», - розповів Петро Малех.

Нагадаємо, ПАТ "Оксі Банк"- регіональний банк, структура якого  включає головний офіс та 6 відділень (2 з них у Львові і по 1 в Києві, Харкові, Хмельницькому та Ужгороді). Загальні активи банку становили 594 млн гривень. Чистий прибуток за 2015 рік склав 93 тис грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ