Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Результати конкурсу на директора Львівської галереї мистецтв оскаржать у суді

Громадські організації готують позов про оскарження результатів конкурсу щодо призначення директора Львівської національної галереї мистецтв, де переможцем визначили Тараса Возняка.

Про це повідомив ZIK.

Про це 15 вересня на прес-конференції повідомив член правління Українського фонду культури, член правління ГО «Конгрес української інтелігенції» Валерій Потюк.

З його слів, громадські організації звернуться в суд про скасування конкурсу та визнання його результатів недійсними.

«Конкурс від першого дня був нелегітимний», – заявив В.Потюк. З його слів, конкурсна комісія була сформована під одного із кандидатів – Тараса Возняка.

«Яким чином міністр культури добрав у конкурсну комісію трьох людей від міністерства, які є залежні від нього – нещодавно призначених директорів музею Івана Гончара і музею Небесної сотні та екс-міністра культури Василя Вовкуна, якому пообіцяв посаду директора Львівського оперного театру замість Тадея Едера», – пояснив В.Потюк.

На його переконання, Тарас Возняк взагалі не мав права брати участь у конкурсі, оскільки не є фахівцем у галузі культури, зокрема, у музейній справі.

«Пан Возняк не має жодної підстави бути директором Галереї мистецтв. Освіта – політехнічна, спеціальність – інженер-механік. Він не має стажу роботи у музеї, наукового звання, державних нагород, стажу роботи у цій галузі. Міністерство культури в особі пана Нищука не мало права прийняти його документи до конкурсу. Це все одно, що він піде у лікарню швидкої допомоги керувати», – наголосив В.Потюк.

Окрім того, з його слів, народний депутат Юрій Шухевич подав запит до міністерства культури щодо роз’яснення положення ст. 21 закону про культуру. «Це те, що придумала пані Ірина Подоляк, де освіта, фах, стаж роботи не грають ролі для призначення у галузі культури. Директором може бути будь-хто… Вони апріорі самі не розуміють, що вони написали у цьому законі… Чи може бути фахівець без фаху?», – додав В.Потюк.

Також, повідомив В.Потюк, громадськість Львова подала позов про відновлення на роботі Лариси Разінкової, яку, з його слів, не допускають на робоче місце.

Але позовами справа не обмежиться. Як зазначив В.Потюк, якщо Мінкульт в особі міністра Євгена Нищука не зреагує на думку львівської громадськості, збиратимуть підписи про його відставку.

«Зберемо 20 тис. підписів для оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади міністра культури України – замість Євгена Нищука», – додав В.Потюк.

Як повідомлялося, громадські організації та об’єднання, що брали участь у Конгресі української інтелігенції, просять Президента України Петра Порошенка, голову Верховної Ради України Андрія Парубія, прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міністра культури України Євгена Нищука припинити зухвале та цинічне рейдерське захоплення Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького (2012-2016) Лариса Разінкова вважає, що Тарас Возняк, який за результатом конкурсу має стати новим директором галереї, не є однодумцем та послідовником її батька Бориса Возницького, а навпаки, хоче все «перекроїти».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ