Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Польщі відзначать “день пам'яті жертв геноциду ОУН та УПА”

У Варшаві 9 липня відбудеться святкування «дня пам’яті жертв геноциду ОУН та УПА».Як інформує «Gazeta Wyborcza», до почесного комітету з організації цього заходу увійшли єпископи, політики провладної партії «Закон і справедливість» та опозиційної «Громадянської платформи» та прокремлівська крайня правиця

«Національний день пам’яті жертв геноциду ОУН та УПА, який вчинили українські націоналісти буде відзначатись у Польщі вперше. Минулого року Сейм одноголосно підтримав ухвалу, яка встановлює це свято 11 липня. У всій Польщі святкові заходи мають відбутись на два дні раніше. Це не будуть державні урочистості, їх організовують патріотичне товариство прикордонних організацій і ветеранів», – пише видання.

Головою почесного комітету з відзначення цього свята є відомий своїми антиукраїнськими поглядами отець Тадеуш Ісакович-Залеський. У комітет увійшли двоє віце-прем’єр-міністрів – юстиції Патрік Які та оборони Міхал Дворчик, та багато депутатів Сейму та сенаторів в основному із провладної партії «Закон і справедливість» та Кукіз’15, чимало політиків якої також мають антиукраїнські настрої.

Також у комітеті є троє єпископів, маршалек Опольського воєводства Анджей Була, маршалек Малопольського воєводства Яцек Крупа (обоє з опозиційної партії «Громадянська платформа»).

У комітету є також чимало так званих народовців – ще однієї антиукраїнської партії. Наприклад, президент Руху народовців Роберт Вінницький, колишній президент Національно-радикального табору Бартош Бакєр, який у 2014 році був гостем самопроголошеного уряду в Донецьку. Через рік він дав інтерв’ю російському РЕН ТВ, де заявив, що «Новоросійське повстання – це поле битви із західним лібералізмом».

«Присутність у комітеті осіб, які представляють уряд і Сейм разом із людьми, які багато років беруть активну участь у антиукраїнській діяльності наштовхує на питання: чи маємо справу із початком перевороту у політиці щодо України?», – коментує ситуацію Петро Тима, голова Об’єднання українців у Польщі.

Товариство прикордонних організацій та ветеранів добивається патронату президента Польщі Анджея Дуди над заходом.

Кордон

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ