Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Влада не повинна перекладати фінансування шкіл та лікарень на місцеві бюджети, – Мазурчак

Ухвалені Верховною Радою урядові зміни до бюджетного кодексу України, що передбачають фінансування освітніх та соціальних закладів коштом місцевих бюджетів, слід скасувати. Про це заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак. Про це повідомила прес-служба партії. .

За його словами, місцева влада буде змушена скорочувати видатки на інші важливі статті витрат, щоб профінансувати освіту та соціальну сферу.

«Особливо сильно це вдарить по невеликих містах районного значення, оскільки можливостей перерозподілити кошти в них менше. Ухвалені Верховною Радою урядові зміни до бюджетного кодексу України, які передбачають фінансування освітніх та соціальних закладів коштом місцевих бюджетів, слід скасувати», – повідомив Олександр Мазурчак.

Під децентралізацією, зазначив він, уряд розуміє повне зняття з себе відповідальності та перекладання її на місцеві бюджети.

«Згідно з ухваленими змінами, з держбюджету покриватимуться витрати лише на зарплату педагогічного та лікарського персоналу садочків, шкіл, профтехучилищ та лікарень. Водночас на місцеве самоврядування покладено повне фінансування цих закладів – від комунальних послуг до оплати праці технічних працівників», – наголосив співголова «Нашого краю».

На його думку, у місцевих бюджетів не вистачить грошей, щоб забезпечити такі виплати.

«Місцеві бюджети не витримають додаткового навантаження у вигляді оплати праці обслуговуючого персоналу: кухарів, прибиральниць, сторожів, санітарок. А їхня праця також важлива для нормальної роботи шкіл чи лікарень», – зазначив він.

Олександр Мазурчак закликав парламент та уряд переглянути прийняті зміни та не ставити під загрозу роботу закладів освіти та охорони здоров’я.

«Уряд вирішив, що місцеві бюджети «гумові». Однак місцеве самоврядування у такому разі буде змушене шукати та забирати кошти з інших програм», – підсумував Мазурчак.

Нагадаємо, у ніч з 20 на 21 грудня Верховна Рада України ухвалила урядові законопроекти №5131 та №5132, які перекладають фінансування освітніх, медичних та соціальних закладів на бюджети місцевих громад.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ