Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Влада покаже дива арифметики, формуючи одномандатні округи у 2012 році

Сьогодні, 22 листопада, під час громадського обговорення виборчої реформи в Україні депутат Львівської обласної ради від Народного Руху України Олександр Ганущин виступив із доповіддю "Про деякі особливості формування одномандатних округів".

За словами депутата, чинні норми закону ухваленого Верховною Радою передбачають доволі нечітку процедуру утворення одномандатних округів на виборах до ВРУ у 2012 році за якої можна надати окремі преференції мажоритарним кандидатам від певних політсил.

Рухівець розповів, що відповідно до даних Державного реєстру України станом на 31 жовтня 2010 року, орієнтовна середня кількістю виборців на одномандатних округах складає 163 521 громадян, що мають право голосу.

Відповідно до ч. 2 ст.18 нового виборчого закону, відхилення кількості виборців в одномандатному виборчому окрузі не може перевищувати 12% орієнтованої середньої кількості виборців в одномандатних округах. Тому максимальна кількість виборців в одномандатному окрузі становитиме 183 143, а мінімальна — 143 898 виборців.

Водночас, як зауважив депутат, справедливий підхід, до визначення кількості одномандатних округів полягає в неупередженій арифметиці. Саме ціле число, заокруглене до всіх математичних правил, яке ми отримуємо в результаті ділення показника кількості виборців у межах адмітеродиниці обласного рівня на орієнтовну середню кількість виборців мало б слугувати показником кількості округів в регіоні. Однак в такому випадку у Донецькій області буде не 23, а 21 одномандатний виборчий округ.

Олександр Ганущин зазначив: “Тому влада, формуючи розподіл округів, може взяти за основу підхід не по-справедливому, а по-братськи. І в Донецькій області можуть братися до відома розрахунки з мінімальною кількістю виборців у кожному окрузі, а у Західній Україні – навпаки”.

“Такі чудеса арифметики дозволять зменшити представництво Західної України і збільшити кількість мажоритарників у інших вигідних владі областях”, - підкреслив депутат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ