Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Наскільки насправді важливий сніданок?

Наскільки насправді важливий сніданок?

Поряд із такими класичними віруваннями як "моркву покращує зір" або "Дід Мороз не приносить іграшок тим, хто погано себе вів", однією з найпопулярніших думок в арсеналі багатьох людей в усьому світі є те, що сніданок є найважливішою їжею дня. Багато хто з нас виростає, вважаючи, що пропуск сніданку є дієтичним злочином.

Окремі заголовки, такі як "Сніданок чемпіонів" або "Що знаменитості їдять на сніданок", можна зустріти скрізь, а більшість інтерв'ю з багатими та відомими людьми про їх щоденний розпорядок містять питання про сніданок. Відповіді, звичайно ж, різняться: від власноруч приготованої яєчної тортильї Емми Вотсон, зелених смузі Деніела Неграну до 300 г тріски, 2 яєць та 600 г вівсянки Двейна "Скали" Джонсона. Чи може бути, що саме такі сніданки підштовхують їх до успіху? Як з'ясовується, дослідники не дуже впевнені в цьому.

"Організм використовує багато енергетичних запасів для росту та відновлення вночі", - пояснює дієтолог Сара Елдер. "Вживання збалансованого сніданку допомагає підвищувати нашу енергію, а також рівні протеїну та кальцію, які використовуються всю ніч".

Але існує чимало розбіжностей у тому, чи повинен сніданок залишатися на своєму найважливішому місці в ієрархії харчування. Окрім зростаючої популярності дієти на основі голодування, існують побоювання щодо вмісту цукру зернових та участі харчової промисловості у дослідженнях, спрямованих на доведення переваг сніданку та навіть заявою одного академіка про те, що сніданок є "небезпечним".

Так в чому ж полягає правда? Сніданок - це необхідний початок дня ... або маркетингова принада підприємств зернових? Найбільш досліджуваний аспект сніданку (або його пропуску) є його вплив на ожиріння. Вчені мають різні теорії про те, чому існує взаємозв'язок між ними.

В одному дослідженні США, яке проаналізувало дані про здоров'я 50 000 чоловік протягом семи років, дослідники виявили, що ті, хто робив сніданок найбільшим прийомом їжі дня, більш схильні до зниження індексу маси тіла (ІМТ), ніж ті, хто їв великий обід або вечерю. Дослідники стверджували, що сніданок сприяє підвищенню насиченості, зменшенню добової споживаної калорійності, покращенню якості дієти, оскільки сніданкові продукти часто мають більше клітковини та поживних речовин, і покращують чутливість до інсуліну при наступному харчуванні, що може стати ризиком для діабету.

Але, як і в будь-якому дослідженні такого роду, було незрозуміло, чи було саме це причиною - або ті, хто пропускали сніданок мали надмірну вагу з самого початку. Щоб з'ясувати, дослідники розробили дослідження, в якому 52 жінки з ожирінням взяли участь у 12-тижневій програмі ваги. У кожної учасниці була однакова кількість калорій протягом дня, але половина мали сніданок, а інша половина – ні.

Як виявилося, сніданок сам по собі не викликав у учасників схуднення: він змінював їх звичайну поведінку. Жінки, які перед дослідженням сказали, що зазвичай їдять на ніч, втратили 8,9 кг, коли вони перестали снідати, у порівнянні з 6,2 кг у групі з сніданками. Тим часом ті, хто звичайно пропускав сніданок, втратили 7,7 кг, коли вони почали його їсти - і 6 кг, коли вони продовжували пропускати його.

Існує багато досліджень про взаємозв'язок між споживанням сніданку та можливими наслідками для здоров'я, але це може бути тому, що ті, хто їдять сніданок, мають поведінку, спрямовану на  підвищення рівня здоров'я, включаючи відмову від паління і регулярні заняття фітнесом.

Огляд 10 досліджень, присвячених співвідношенню між сніданком та контролем ваги, показав, що докази, які б підтвердили або спростували аргумент про те, що сніданок впливає на вагу або на обсяг споживаної їжі є досить обмеженими. Необхідно зібрати більше доказів, перш ніж давати рекомендації та запевняти, що сніданок може допомогти запобігти ожирінню.

Сніданок, як виявилося, впливає не тільки на вагу. Пропуск сніданку пов'язують з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань на 27%, ризиком діабету 2-го типу у чоловіків на 21% та ризиком цукрового діабету 2-го типу у жінок на 20%.

Сніданок також пов'язаний з покращеною функцією головного мозку, включаючи концентрацію та мову. Огляд 54 досліджень показав, що сніданок може покращити пам'ять, хоча вплив на інші функції мозку поки що неясний.

Хоча немає переконливих доказів того, що саме ми повинні їсти, і коли - консенсус був досягнутий в тому, що ми повинні прислухатися до свого організму і їсти, коли ми голодні. Врешті-решт, ключовим моментом може бути звернення уваги на те, щоб не виокремлювати будь-який прийом їжі, а просто стежити за тим, як ми їмо цілий день.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ