Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного запрошує майбутніх курсантів

Про умови цьогорічного вступу до Академії в розмові Гал-інфо розповів заступник відповідального секретаря приймальної комісії підполковник Григорчук Дмитро.
Фото: Олена Ляхович

Пане підполковнику, яка зараз ситуація з підготовкою до вступу в Академію.

Зараз у нас йде інтенсивний період підготовки до вступної кампанії, яка починається з 17 липня та буде тривати до 30. Зараз до нас надходять справи кандидатів на вступ, ми їх реєструємо та аналізуємо. Тим абітурієнтам, які відповідають вимогам вступу, відправляємо виклики з визначеними датами прибуття.

Яка крайня дата коли абітурієнт може ще визначитись і подати документи для вступу?

Будемо вважати, що 16 липня. Ми швидко проаналізуємо документи і з 17-го вже можна буде прибути до Академії для вступу.

В умовах військового часу абітурієнти мають право вступати до НАСВ на підставі вступних іспитів безпосередньо в Академії. Тому, якщо хтось з деяких причин не зміг зареєструватися на національний мультипредметний тест, то він завжди має право приїхати до нас і скористатися правом вступу до Академії на підставі внутрішніх екзаменів. Відповідно якщо людина надумала, то ще є час зібрати необхідні документи і прийти до нас.

Чи є якісь обмеження, хто не може вчитися в Академії?

По-перше, щоб вступити в Академію потрібно бути придатним до військової служби, треба пройти військово-лікарську комісію. Цивільна молодь – у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, військовослужбовці на базі регіональної військово-лікарської комісії. Також, хто не встиг цього зробити, зможе пройти її під час вступу у нас. 

Друге обмеження - вікове. Для вступу в Академію є віковий ценз від 17 до 30 років. Тут варто додати, що якщо людині виповнюється 17 в рік вступу, то вона також може бути зарахована на навчання.

Також потрібно мати українське громадянство.

І відповідно документи про освіту: про повну загальну середню освіту, молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра. Навіть ті хто здобув чи здобуває вищу освіту за власний кошт.

Чи можуть вступати на навчання мешканці з окупованих територій?

Можуть, якщо вони є громадяни України та мають документи про освіту державного зразка.

Існує процедура, відповідно до якої особа, яка виїхала з окупованих територій може звернутись до Міністерства освіти і науки України і підтвердити рівень освіти, щоб отримати довідку, яка йде на заміну документа про освіту державного зразка. На підставі цієї довідки, яка прирівнюється до свідоцтва про повну середню освіту, вона також має право скласти у нас екзамени на вступ.

Чи є у вас контрактне навчання?

Ні, виключно безкоштовне навчання за держзамовленням. Але у нас значно збільшилось державне замовлення. З початку повномасштабного вторгнення десь у півтора рази. 

Навчання тільки очне? 

Практично так. У нас є одна заочна освітня програма за освітньою спеціальністю – "Автомобільний транспорт". Але там можуть навчатись лише військовослужбовці за контрактом, які мають досвід проходження військової служби більше ніж за одним контрактом (другий і більше), або військовослужбовці які служать на першому контракті, але отримали поранення. Їм держава надає право здобути безкоштовно освіту бакалавра за заочною формою навчання. Однак це без присвоєння військового звання. Звичайна цивільна спеціальність. І додам, що в цьому випадку немає вікових обмежень. 

Чи є якісь гендерні квоти для вступників? 

Ні, зараз вже нема такого обмеження. Зараз дівчата можуть вступати на будь-яку спеціальність без жодних обмежень. Є лише невелика різниця в екзаменах з фізичної підготовки. Якщо ми говоримо про чоловіків, то вони здають біг на 100 метрів, підтягування і біг на 3 кілометри. Якщо ми говоримо про дівчат, вони здають комплексну силову вправу (згинання, розгинання рук в упорі лежачі та згинання та розгинання тулуба) та біг на 100 метрів та на 1 кілометр. 

А для прикладу, які вимоги в нормативах?

Є формула, вона складається з трьох складових, які я вже назвав. Наприклад, 100 метрів підтягнення і біг на 3 км. В кожному цьому виді випробування є свій пороговий рівень. Наприклад, вступник може швидше пробігти 100 метрів, але менше підтягнутися на перекладині. Все рахується відповідно до формули і виводиться середній бал.

Якщо ми говоримо про біг на 100 метрів, то якщо не помиляюсь - це в межах 17 секунд. Підтягування мінімальне - це 4 рази. Біг на три кілометри, там близько 17 хвилин. Але ми говоримо про мінімальний пороговий рівень. Отримавши з трьох нормативів мінімальний бал не дасть змогу подолати мінімальний прохідний бал. Тому, як я вже казав, необхідно хоча б з одного нормативу показати високий результат, а краще з усіх трьох. Не треба забувати, що до нас вступають військовослужбовці, ліцеїсти з посиленою військово-фізичною підготовкою та фізично підготовлена цивільна молодь, яка підіймає цю планку і створює високий прохідний бал з фізичної підготовки.

Скільки в Академії було курсанток минулого року?

Десь до 20% справ, які надійшли до академії, були від абітурієнток. Вони показали добрі результати при вступі, часто мали дуже хороші результати НМТ та добре здають фізичну підготовку. Тому десь 17% від зарахованих вступників - дівчата. 

На які спеціальності Академія набирає курсантів?

Національна академія сухопутних військ складається з трьох факультетів, одного інституту та одного Військового коледжу сержантського складу. Також у нас є новостворений Військовий ліцей у місті Червоноград, який цього року здійснює вже другий набір.

Щодо першого факультету - це факультет бойового застосування військ. Він здійснює підготовку фахівців механізованих підрозділів, це звична всім піхота.

Другий факультет - це факультет ракетних військ і артилерії. Здійснює підготовку фахівців наземної артилерії, артилерійської розвідки та ракетних військ.

І факультет Сил підтримки - військових інженерів та фахівців озброєння та військової техніки.

Також в нас є Інститут морально-психологічного забезпечення, який  здійснює підготовку фахівців Військової культурології, Музичного мистецтва та Морально-психологічного забезпечення у підрозділах.

Також цьогоріч вперше оголошується набір на освітню програму "Кадрова (адміністративна), мобілізаційна та організаційно-штатна робота у військовій частині". Будемо готувати професійних кадровиків та фахівців мобілізаційної та штатної роботи. Термін підготовки за ступенем бакалавр становить 4 роки.

Також у нас є Військовий коледж сержантського складу, який здійснює підготовку фахових молодших бакалаврів. Це професійні військові фахівці, які займаються в більшості забезпеченням Збройних Сил України. Поряд з тим, є деякі спеціальності, після завершення яких вони стають командирами підрозділів – механізованих та артилерійських. Є такі посади командирів взводів, які можуть заміщуватись сержантами, які пройшли відповідну підготовку. Термін підготовки у них складає 2 роки.

Цього року ми також оголосили набір магістрантів для осіб офіцерського складу за освітньою програмою: Педагогіка вищої професійної освіти". Це для військовослужбовців офіцерського складу Збройних сил України, які мають намір стати викладачами вищих військово-навчальних закладів.

Що до курсанток, то у нас вони є на всіх спеціальностях. Але найбільший серед дівчат конкурс – це Військова культурологія та морально-психологічне забезпечення. 

Як виглядає режим навчання в Академії?

Щодо типового навчального дня:

Підйом о 06.00, потім ранкова зарядка, ранковий туалет та сніданок. Початок занять о 08.30 до 13.45,  потім обід. З 15.00 до 18.15 самостійна підготовка. Вечеря о 19.00, а потім 20.00 до 21.00 особистий час курсантів. 21.00 – відбій. Для тих хто проживає поза казармою вони приходять на заняття і після самостійної підготовки йдуть додому.

Щодо проживання, то у нас раніше було чітко визначено, що перший та другий курс проживають в казармах. Зараз у зв'язку зі збільшенням держзамовлення є деякі послаблення. Якщо це військовослужбовець за контрактом, або якщо курсант одружений, то дозволяється навіть з першого року навчання проживати, за межами Академії - вдома, чи на зйомній квартирі. Але обов'язково це має бути під контролем. Командир спочатку перевіряє умови, куди хоче з'їхати курсант, якщо ці умови відповідають встановленим нормам, то курсант має право проживати поза казармою.

Субота у нас заняття до обіду, неділя - вихідний день. 

Чи є якісь контракти на навчання?

На час навчання курсант підписує контракт відповідно до якого він дає згоду, що буде 4 роки вчитися в Академії і потім після її завершення підпише на 5 років перший офіцерський контракт.

А якщо відмовиться?

Якщо відмовиться, то буде змушений повернути кошти, які на його навчання, потратила держава. Це немалі кошти, тому що зараз підготовка офіцера дуже дорога. Є випадки коли не потрібно відшкодовувати витрати, для прикладу, якщо ти відрахуєшся з навчання за станом здоров'я. 

Чи беруть участь курсанти у бойових діях?

В навчальній програмі не передбачена участь курсантів в бойових діях. Вони мають з першого по четвертий курс вчитися. Потім відбувається розподіл у військові частини і тоді вже як офіцери вони беруть участь в бойових діях. 

Декілька слів про навчання в військовому ліцеї. Де можуть продовжувати навчання їх випускники?

В них є пільги на вступ до військових закладів вищої освіти. Встановлена спеціальна квота на вступ, така сама квота є і у військовослужбовців за контрактом. В них хороша підготовка, вони добре складають національний мультипредметний тест (мають хороші бали), у них відмінна фізична підготовка. Якщо взяти минулий рік, то 20 відсотків осіб, які вступили до Академії - ліцеїсти.

В Академії є якісь пріоритетні спеціальності, пріоритетні факультети, які зараз потребують більше курсантів?

Ні, на всі спеціальності рівні умови. Не можу виокремити якусь спеціальність, що якась менш пріоритетна, якась більш пріоритетна. Є різна кількість держзамовлення на спеціальності.

Це у вас вже третя вступна кампанія в умовах повномасштабного вторгнення росіян. Як це відобразилось на кількості охочих здобути офіцерські звання?

У нас значно зросло держзамовлення, але ми його виконуємо. На деякі спеціальності, до прикладу такі як "Системи та пристрої ракетних комплексів", взагалі минулого року конкурс складав 6,2 особи на місце. Сподіваємось, що і цього року у нас буде великий конкурс і ми також виконаємо державне замовлення.

Війна показала зміну пріоритетів. Зокрема багато уваги приділяють розвитку безпілотних літальних апаратів. Чи відобразились такі зміни на програмах Академії?

У нас в Національній академії сухопутних військ побудована система вивчення та впровадження бойового досвіду. Наші викладачі постійно беруть участь в бойових діях. Якщо взяти типову кафедру, то частина кафедри навчає, інша частина кафедри виконує бойові завдання. Потім проводяться ротації, вони привозять з собою цей досвід. Також нас навчається велика кількість військовослужбовців за контрактом, мобілізованих, які приходять вже з певним бойовим досвідом.

Це все на заняттях обговорюється, на засіданнях кафедри пропонується внесення змін. Наше військове керівництво, Генеральний штаб, Командування Сухопутних військ надсилають рекомендації щодо зміни програм.

Нещодавно ми розробили та впровадили у навчальний процес Концепцію застосування безпілотних літальних апаратів. Вивчаємо нові зразки озброєння, які надходять від країн-партнерів. Тому всі оці новітні тренди, які зараз диктує нам війна, впроваджується в навчальний процес, і ми йдемо в ногу з часом. 

А цивільної молоді до вас багато приходить вчитись? Без жодного досвіду в армії.

Я би сказав, що десь 70%. Цьогоріч ми очікуємо дещо більшу кількість цивільної молоді, як у відсотковому, так і в чисельному значенні.

А які умови вступу до вас для чинних військових.

Умови в цілому такі ж, як і для цивільних. Але вони мають пільги – встановлені квоти. Якщо він успішно складає вступні екзамени, йому дають витяг з наказу про зарахування, він їде з ним в частину, розраховується, здає посаду. Відгулює відпустку і починає навчання у нас - 4 роки.

Мобілізовані також можуть до вас поступати на навчання?

Так. Вони повністю прирівняні до військовослужбовців за контрактом. Що військовослужбовці за контрактом, що призвані за мобілізацію військовослужбовців, коли вступають в Академію, отримують протягом чотирьох років грошове забезпечення за своєю крайньою посадою у військах. 

Можете ще декілька слів про внутрішні іспити для вступників сказати? 

Внутрішні іспити відповідають предметам національного мультипредметного тесту.

Якщо цьогоріч вперше абітурієнти складали тестування з чотирьох предметів: трьох обов'язкових  предметів – українська мова, математика та історія. І четвертий предмет цьогоріч вперше на вибір - це українська література, фізика, хімія, іноземна мова, географія, біологія.

Для того, щоб стати курсантом Академії, необхідно мати або результати національного мультипредметного тесту, або сертифікати ЗНО, вони ще 2021 року визнаються, або скласти екзамени у НАСВ з тих предметів, що я зараз назвав. Також потрібно пройти медичний огляд. Після медичного огляду допускається до здачі фізичної підготовки та проходження психологічного тесту, щоб вияснити чи зможе ця людина опановувати офіцерський чин.

Наскільки в Академії приділяють увагу вивченню англійської мови?

За останні 2-3 роки дуже сильно збільшилася кількість годин вивчення англійської мови (десь вдвічі). У нас зараз практикується, що частина заняття проводиться англійською мовою. Зазначу, що є дорожня карта, затверджена Головнокомандувачем Збройних Сил України, відповідно до якої до 25-го року кожен офіцер має здобути мовленевий рівень СМР 2. Тому зараз і викладачі і курсанти систематично підвищують рівень знань з іноземної мови.

Розмовляв Андрій Маринюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ