Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Олег Синютка: перемогти не можна програти

Відверта розмова з лідером партії Європейська солідарність на Львівщині, народним депутатом, колишнім головою ЛОДА та екс-кандидатом на посаду Львівського міського голови Олегом Синюткою.

Вже пройшло два місяці від виборів у Львові. Ви вже провели аналіз, зробили висновки?

Звичайно час не пройшов даремно. Я хотів запропонувати свої послуги громаді. Переконаний, що ті речі, які я пропонував людям, раніше чи пізніше будуть затребувані, тому, що без них Львів не обійдеться. Сьогоднішній шлях розвитку міста це тупиковий шлях. Переконаний, що Львів заслуговує, щоби мати динаміку, люди заслуговують на те, щоби мати добробут. Я розумію, як це треба зробити і іншого шляху немає. Тому, що це треба зробити і раніше чи пізніше буде зроблено. Єдина проблема, що з відтермінуванням ті всі речі треба буде робити набагато-набагато складніше.

Чому на вашу думку, при всій тій кількості проблем міста, про які всі знають, обговорюють, обурюються, в кінцевому результаті люди йдуть на вибори і не підтримують зміни.

Треба віддати належне сьогоднішній владі (львівській, - ред.) вони є мега-медійними і вони насправді вміють переконувати людей в абсолютно несусвітніх речах. І оскільки вони це вміють робити і роблять це дуже якісно то і цього разу їм це вдалося.

Але однаково раніше чи пізніше це завершиться, адже жодна з проблем не є вирішеною. І завтра ці проблеми також не будуть вирішеними, тому, що ця влада просто не здатна вирішувати проблеми. Тому ще раз повторюю, всі ті питання, які я ставив на порядок денний вони є актуальними, їх все одно треба буде зробити. Єдине, що з відтягуванням часу це буде складніше.

Ви вже зрозуміли в чому були помилки у вашій виборчій кампанії?

Ну звичайно. Якщо ти не виграв вибори, то значить ти робив помилки. Якщо ти робив помилки, то дуже важливо їх з’ясувати і наступного разу зробити висновки і не робити таких помилок. Ви хочете запитати які це помилки?...

Ні, мене більше зацікавили ваші слова про наступний раз. Це вже можна вважати вирішеним питанням?

(Сміється, - ред.) Ну... Ніколи не кажи ніколи.

То ви не будете говорити, що “я більше не буду”, а потім передумаєте?

Звичайно, що я так не буду говорити. Львів є дуже важливим для країни, в якій я народився, яку я дуже люблю, і для якої я хочу мати велике майбутнє. Без Львова немає України.

Тобто плани на Львів у Вас є і вони великі?

Я не хочу, щоб сприймалося, що у мене є плани на Львів. Я хочу допомогти Львову залишатися центром. 

Колись король Данило вирішив, що саме тут має бути те місце і той град, який буде впливати на історію, на людей і буде вести за собою. Львів повинен залишатися саме таким. І дуже важливо, щоби роль Львова ніколи не зменшувалася.

Львів це добре, але ходять чутки, що Олег Синютка, зараз активно збирається у Київ, і що можливі зміни в керівництві "ЄС" на Львівщині. Зокрема прогнозують, що за Львівський регіон буде відповідати Микола Княжицький.

У нас дуже сильна організація “Європейської солідарності”. На Львівщині вона налічує 4800 людей. Такої чисельної та якісної організації немає жодна політична сила. І повірте, що кожен з цих людей заслуговує на те, щоб вести за собою. Вести вперед. І я переконаний, чи Олег Синютка, чи Микола Княжицький, чи будь хто інший може очолити цю структуру, згуртувати людей і йти вперед. 

Люди обрали “Європейську солідарність” на Львівщині і знехтувати довірою людей не можна, незалежно від прізвищ, які будуть очолювати організацію. Сьогодні я є між двома містами: між Львовом і Києвом. І раніше чи пізніше можливо буде необхідно зосередитись на чомусь одному.

“Кожен може очолити”? Назвете ще декілька осіб які готові це зробити?

“Європейська солідарність” побудована не за лідерським принципом. Є лідер процесу, і цього лідера будуть обирати члени “ЄС”. Я переконаний, що таких зборів, які були в 2020 році біля пам'ятника Іванові Франкові, коли були збори міської організації, не може мати жодна політична сила. Бо це відкрито, щиро з дискусіями.  

Сьогодні, тільки депутатів від Львівщині, які є у Верховній раді, і які можуть очолити львівську організацію є близько десятки. Голова Львівської обласної ради є членом “ЄС”. Депутати обласної ради, яких 28 чоловік. Депутати Львівської міської ради, районних рад. Тобто людей, яскравих особистостей насправді є дуже і дуже багато.

Направду ми сьогодні не маємо проблеми з людьми, які можуть стати і повести за собою.

Часто бачитесь з лідером партії Петром Порошенком? Що він вам сказав, коли стало відомо остаточні результати виборів?

Він старався підбадьорювати. Хоча чесно кажучи в мене не було розчарувань, я прийняв вибір львів'ян, такий, який він є.

Але для Петра Порошенка, Львів є дуже важливим містом. Не з точки зору підтримки “Європейської солідарності”, а  в першу чергу, як осерддя українства. І він мав, має, і я переконаний буде мати завжди велику прихильність до Львова і львів'ян. І в своєму публічному зверненні він ще раз підкреслив, що також сприймає вибір львів'ян.

Якщо говорити про успіхи “ЄС” на Львівщині, то дійсно тут дуже потужні позиції. Але все одно в деяких питаннях потрібно домовлятись, шукати компроміси з іншими силами. Це можливо? І з ким?

Я коли йшов на вибори львівського міського голови, то я йшов з гаслом, про те, що Львівський міський голова, так само, як і голова Львівської обласної ради, як і будь-який інший лідер повинен об'єднати всі політичні сили заради творення тут добробуту для людей.

Переконаний, що у Львівській міській раді не тільки “ЄС”, "ВАРТА" і "Свобода" повинні об'єднатися, а також повинне бути знайдене порозуміння і з "Голосом" та "Самопоміччю". Це була би справа, яку би я точно зробив, без жодного сумніву.

Є ті, з ким ми ніколи не будемо об'єднуватися. Це є олігархи, які мають свої кишенькові партії. І я навіть не говорю про російську п’ятку колону, якої дякувати Богу немає на Львівщині, але яка існує в Україні. І звичайно, що з партією влади (“Слуга народу”, - ред.), з якою нам точно не по дорозі, бо те що вони творять в Україні це - суцільний треш.

З Львівською міською радою, більш-менш все зрозуміло. А як стосовно ЛОР? На перший погляд в "ЄС" там утворилось три центри впливу. Ірина Гримак, яка є вашою креатурою. Також не варто скидати з рахунків амбіційного Олександра Ганущина. А також колишній депутат ЛМР Григорій Козловський, який має своє бачення на політичні процеси.

Все дуже просто. Ці три людини, яких ви назвали, в першу чергу є членами Європейської солідарності на Львівщині. А в "ЄС" на Львівщині є один лідер - це голова обласної ради, яку обрано, і обрано не просто голосами "ЄС", а голосами демократичних сил.

Ви знаєте, що ми підписали в обласній раді меморандум про співпрацю. І його підписала не тільки "ЄС". Його підписали “Батьківщина”, Голос, Народний рух і Українська Галицька партія. До речі, дуже дивно, що це не сподобалось деяким ляльководам в УГП, і вони після цього вчинили розгардіяш, але це є їхня справа і мені буде дуже шкода, якщо тема єдності викликає в середовищі партії спротив.

Також у нас є лідер фракції Олег Дуда. Я переконаний, що "ЄС" не тільки в Львівській обласній раді, але і загалом в Україні є надзвичайно монолітною політичною силою. До цього моноліту призводить і те, що ми є єдиною проукраїнською опозицією не тільки в парламенті, але і у всій Україні. 

Лідер фракції Олег Дуда. Чому саме він? Чи це не був своєрідний компроміс? Чому наприклад не Ганущин?

Ірина Гримак очолювала список в обласну раду, тому цілком логічно була висунута на посаду голови ЛОР. Олег Дуда номер два у списку "ЄС". Можливо на це ніхто не звертає увагу, але це все абсолютно логічні та послідовні речі. Ми не є кишенькова організація будь-кого.

Найближчим часом знову запрацює Верховна Рада. З'являється дуже багато суперечливих законопроектів та ініціатив. На чому плануєте сконцентрувати свою діяльність?

Сьогодні влада загралася в політиканство. І врешті-решт вони з професійної точки зору не здатні дати лад в державі в умовах тих викликів, які зараз є в країні. І черговим їхнім величезним провалом є тарифна проблема. І замість того, щоб вирішувати цю проблему глобально, а ми як “ЄС” підготували проект постанови в Верховній Раді, щоби чітко врегулювати цю проблему, вони починають її вирішувати медійним чином. Вони шукають якісь інші тематики, і хочуть переключити увагу людей з цієї проблеми на інші. Вони хочуть відволікти увагу не першочерговими питаннями, а просто відволікти увагу від того провалу, який сьогоднішня влада спричинила в країні. 

Чи їм це вдасться? Думаю, що спроби будуть продовжуватись, але коли в людей в гаманцях порожньо, а ціни зростають. То всі згадують що це діаметрально суперечить обіцянкам перед виборами, які давав і президент Зеленський і “Слуги народу”. І я не думаю, що це можна буде переключити увагу людей.

Думаєте можлива якась критична межа, коли люди знову візьмуть все в свої руки і скажуть: “досить”?

Я проти хаосу в державі. Я розумію, що Росії і їх сателітам тут всередині держави надзвичайно потрібен хаос в Україні, і вони будуть до того спричиняти, тому що рівень керованості в державі і так падає. Ви подивіться на людей, яких призначають на високі державні посади. Це  випадкові і незрозумілі люди, які ні звідки прийшли і в нікуди зникнуть. 

Якщо говорити про державну позицію і державний розвиток, то ми розуміємо, що хаос є неприпустимим. Але, якщо хтось думає, що українці будуть терпіти наругу над собою, то це точно не так. І коли мене питають про можливий ще один Майдан, то я точно розумію, що ніхто з українців не дасть над собою знущатися. В якій це буде формі, що стане цією краплею, яка переповнить чашу терпіння? Невідомо. Але горе тій владі, яка буде діяти проти українського народу.

Дострокові вибори президента та Верховної Ради на вашу думку можливі? 

Так. Звичайно. Ми ж розуміємо, що все котиться з гори на долину. Причому дуже швидкими темпами. Подивіться, що коїться з доходами людей, який розбаланс йде в енергетиці держави, яка ситуація з інвестиціями. За цілий рік притік іноземних інвестицій становив 300 млн. 

Врешті ви подивіться на головний виклик - боротьба з коронавірусом. Влада в державі не зуміла ні організувати тестування людей, ні організувати вакцинацію людей. А те, що вони називають “Локдаун”, це така імітація дій і те, що не призводить до добра, і лише погіршує ситуацію.

Чи не спишуть всі проблеми саме на коронавірус?

Постараються. Але напевно треба поставити питання "Чому?" до влади. Чому всі інші країни проходять це і розуміють, що треба робити, а українська влада направду біжить позаду потяга і не встигає, і стала не тільки заручником ситуації, а й людей зробила заручниками ситуації?

Але ж поняття “влада”, “уряд” є досить широкими. Невже там немає когось, хто щось тай робить?

А назвіть мені прізвище, хоча би одного міністра крім Шмигаля? Насправді їх ніхто не знає. А назвіть мені прізвища попереднього уряду Зеленського? Всі вони визначалися в офісі Президента. І склад цього уряду, і склад попереднього, і склад наступного уряду будутть пробувати затвердити в Зеленського. І це випадкові люди, які не готові до високих державних посад. І ці випадкові люди не можуть творити серйозних рішень і вибудовувати серйозну політику в державі. 

Варто очікувати на зміну декорацій?

Вона буде. І я переконаний, що на цей уряд спишуть всі негаразди які відбуваються.

А наступні розпочнуть з розмов про поганих попередників?

Так. І Розпочнуть розказувати, що саме вони щось роблять. Але нічого не зміниться. Ще раз кажу, попередній уряд це люди, які призначені в офісі президента. Більшість у Верховній Раді голосує за вказівкою з Банкової, хоча і ця система вже дає збій. Бо монобільшості по факту вже не існує.

Верховна Рада, вибори, "ЄС" Львівщини - це шалений, зовсім інший тип життя, ніж ви мали раніше, працюючи головою ЛОДА. У вас залишається час на сім'ю?

Насправді, я дуже завдячую Наталі і дітям, що вони розуміють мене і дають таку можливість. Я точно розумію, як важко Наталі давалось рішення, що я буду виставляти свою кандидатуру на виборах. Ми це обговорювали вдома і, з одного боку, до прийняття рішення вона завжди було противником цього, казала, що мене знову не буде в сім'ї, що я буду зранку до ночі на роботі. Але коли це рішення було прийнято, то в особі дружини я отримав найбільшу підтримку і найбільшу мотивацію. І коли люди не підтримали ті пропозиції з якими я йшов до них, то вона саме та людина, яка знову найбільше і найчастіше стояла поруч зі мною. І я завдячую дуже родині, перед якою я дуже завинив.

Я точно зараз більше часу проводжу з сім’єю, ніж коли був головою ЛОДА, але всі знають, що якщо буде стояти потреба державних інтересів, то мій вибір буде дуже простий і я дуже дякую дружині, що вона підтримує цей вибір.

Розмовляв Андрій Маринюк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ