Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Здоров'я

​«Тепла іграшка надії». Як добрі справи допомагають у боротьбі з раком на Волині

1/1

Лікарі та волонтери б’ють на сполох на Волині, адже рак залишається однією із головних причин смертності. Медики наголошують на важливості ранньої діагностики онкозахворювань. Аби допомогти, волонтери Фонду боротьби з раком влаштували благодійну акцію «Тепла іграшка надії».

Чому потрібна рання діагностика раку

За словами завідувачки відділення системної хіміотерапії Волинської обласної клінічної лікарні Ольги Гірко, на сьогодні рак входить у трійку захворювань, які є причиною смертності. Наразі в Україні онкологічні захворювання друге місце займають після інфарктів та інсультів. 

1/1

Лікарка-онкологиня підкреслює, що будь-яке захворювання лікується на ранній стадії. 

«Легше лікувати першу стадію, набагато простіше, як четверту. Проблема України, що ми діагностуємо лише запущені форми раку. Тому лікування набагато складніше. Бо ми на той момент не завжди можемо вилікувати до кінця хворобу, часом ми лише можемо продовжити пацієнту життя, зменшити симптоми чи покращити якість життя», - каже Ольга Гірко. 

Медикиня наголосила на проблемі ранньої діагностики онкозахворювань. Вона закликала волинян не нехтувати власним здоров’ям.

«Для того, щоб започаткувати максимально ранню діагностику раку, є таке поняття – онкопрофогляд. Якщо пацієнт буде цікавитися своїм здоров’ям для того, щоб зловити рак на, приміром, першій стадії, треба проходити онкопрофогляди щороку здоровим, без будь-яких скарг, і шукати, робити обстеження для виключення онкології. Тоді це буде рання діагностика», - зауважила Ольга Гірко.

Задля поліпшення ситуації на Волині, Фонд боротьби з раком допомагає у із ранній діагностиці онкозахворювань. Задля збору коштів на організацію виїзних обстежень, волонтери влаштували благодійну акцію «Тепла іграшка надії».

«Цьогоріч всі кошти, зібрані під час благодійної акції «Тепла іграшка надії», яку втілює наш Фонд боротьби з раком, будуть спрямовані на діагностику онкозахворювань серед волинян, серед дорослих волинян. Ми хочемо організувати, як і цього року, так і в 2022 році 120 виїзних обстежень на рак шийки матки. А також по можливості організувати виїзди на раннє виявлення раку», - зауважила керівниця фонду Марія Адамчук-Коротицька.

1/1

Добро робити легко

Волонтерка Анна Єкименко-Поліщук пояснює, що акцію «Тепла іграшка надії» на Волині проводять уже вшосте. До неї вже долучаються із різних регіонів України.

«Для прикладу, цьогоріч іграшки нам пошили у селі Свободне – це маленький населений пункт у Донецькій області. І ми неймовірно тішимося, що до нас вони приїжджають з різних-різних куточків. Загалом мета акції – допомогти Фонду боротьби з раком, який опікується онкохворими дітками та займається профілактикою захворювання, зокрема виявленням ранніх стадій раку», - каже Анна Єкименко-Поліщук.

1/1

У рамках акції волонтери пропонують усім небайдужим пошити новорічні прикраси із фетру. До цього охоче долучаються окремі майстри хендмейду, освітні та навчальні заклади. Для усіх охочих волонтери проводять майстерки. 

Зокрема до акції долучилися учні Луцького НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів №24 - технологічний ліцей». Координатор акції у школі – учителька трудового навчання Вікторія Присяжнюк.

Організатори акції повідомили, що під час ярмарку та майстерки у Підгайцівській громаді зібрали 4285 гривень для Фонду боротьби з раком. Саме тут працює Катерина Голубович, яка вже пошила вже понад півтисячі іграшок. 

«Я беру участь в акції вже четвертий рік. Долучаюсь до акції тому, що маленьким вчинком можна допомогти і зробити комусь добро. І надалі буду брати в ній участь», - запевнила Катерина Голубович.

Згодом волонтери Фонду боротьби з раком продають пошиті іграшки через інтернет та на ярмарках.

1/1

«Зараз розпочався сезон міні-ярмарок, де ми їх продаємо. Остання акція показала, що насправді ми об’єднуємо тисячі небайдужих людей. Нам вдалося зібрати понад 86 тисяч гривень. Цього року націлені на 100 тисяч, і сподіваємося, що впораємося. Зважаючи, що кожна іграшка вартує приблизно 25 гривень, це насправді колосальна робота. І ми хочемо показати, що помагати – просто. Ви виділяєте годину часу, для того щоб пошити іграшку, або прийти до нас на ярмарку, або стати волонтером. І таким чином робите дуже важливу справу, допомагаючи іншим», - пояснила волонтерка Анна Єкименко-Поліщук.

Сергій Олешкевич, для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ