Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

"Ми лікуємо променевою терапією уже майже 15 років, тож маємо колосальний досвід", - Петро Вовк

У Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі застосовують найсучасніші методи лікування раку.

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр» – єдиний медзаклад в Україні, в якому одночасно працює 3 сучасних лінійних прискорювачі. За 4 місяці роботи команда відділень променевої терапії Львівського онкоцентру досягла колосальних змін в променевій терапії. На сьогодні 90% пацієнтів медзакладу, яким показана променева терапія, отримують лікування на сучасних лінійних прискорювачах.

Як запевняє завідувач відділення променевої терапії № 1 Петро Вовк, його команда професіоналів ставить перед собою значно амбітнішу мету, адже мають відповідний досвід та обладнання.

«Незабаром відсоток вилікуваних пацієнтів суттєво збільшиться. І суттєво зменшиться кількість ускладнень внаслідок проведеного даного лікування», - каже Петро Вовк.

Перший лінійний прискорювач медзаклад почав використовувати у 2009 році. А 3 липня 2023 року медики онкоцентру розпочали застосовувати ще 2 сучасних апарати. Унікальність такої апаратури в тому, що за її допомогою лікарі можуть опромінювати пухлину з максимальною точністю, але при цьому не шкодити організму. Бо ж доза опромінення йде на саму пухлину і не поширюється на інші органи.

«Це одне із найсучасніших обладнань, яке наразі існує у світі. І дуже важливо, що наша команда вміє правильно із ним працювати. Адже ми лікуємо променевою терапією уже майже 15 років, тож маємо за плечима колосальний досвід», - наголошує Петро Вовк.

Робота команди дуже ювелірна

Петро Вовк роботу команди порівнює з працею ювеліра та годинникаря. Адже у лікуванні пацієнтів важливими, в першу чергу, є точність. Аби надати пацієнтам високоефективну допомогу, лікарі проводять консиліуми, зважують усі ризики та знаходять найкращий варіант для того чи іншого випадку.

«У структурі радіологічної служби є три стаціонарних відділення: променевої терапії, променевої гінекології та радіонуклідне відділення», - розповів Петро Вовк.

У відділеннях працює 20 лікарів та потужна команда медичних фізиків, інженерів, дозиметристів, лаборантів. Усі вони вміють працювати з відповідно до найсучасніших методів лікування.

Адже медичний персонал кожного року проходить стажування не тільки в Україні, а й за кордоном – в європейських і найвідоміших світових клініках. Медики постійно вдосконалюються, відвідують конференції та отримують новий досвід. Усе це для того, щоб забезпечити пацієнтам якісну та оперативну медичну допомогу. Наприклад, з вересня до листопада цього року проходили онлайн курси Stanford clinical lecture series. Лекції читали лікарі та медичні фізики зі Стенфордського медичного центру.

Променеве відділення забезпечує безперервне лікування

Ще однією особливістю променевого відділення є безперервність лікування. Пацієнти отримують допомогу безупинно і навіть у випадках несправності одного з апаратів медики не зупиняють роботу, адже мають змогу продовжити лікування пацієнта на іншому апараті. Тож люди не чекають місяцями в черзі. Бо онкологія не чекає, кажуть медики. І через 3-4 місяці з першої стадії може перерости на третю та четверту.

Тож персонал робить все для того, щоб хворі отримували допомогу якнайшвидше, адже близько 30% пацієнтів приїжджають до них з інших областей.

«На сьогодні понад 250 пацієнтів отримують лікування в відділенні променевої терапії та променевої гінекології. 90 відсотків з них отримують променеву терапію на сучасному обладнанні», - говорить Петро Вовк.

У більшості випадків медики застосовують комбіноване лікування – пацієнтам проводиться і променева терапія, й інші методики. Кількість доз опромінення визначають в залежності від локалізації пухлини, гістологічний висновок, стадій захворювання та інших чинників.

Однак якщо при інших локалізаціях променева терапія застосовується як комбінований метод лікування, то при 70-80 відсотків випадків онкогінекології вона застосовується як самостійний метод лікування, а також як етап комбінованого лікування після операцій та при рецидивах.

«При ранніх стадіях раку шийки матки стандартом є хірургічне лікування. Але у разі протипоказів до операцій, променева терапія буде ефективним та радикальним лікуванням. А при місцевопоширеному раку шийки матки проводиться хіміопроменева терапія, яка є з добрими результатами. Завдяки сучасним апаратам та використанню планування ми враховуємо особливості кожного пацієнта та індивідуальний план лікування», - розповіла завідувачка відділення променевої гінекології Орися Буряк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ