Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

За результатами соціально-економічного розвитку Львівщина на одному з останніх місць в Україні – на 23-му!

«Влада взялася за бунтівну Львівщину, за ту територію нашої держави, де демократичні процеси завжди були першочерговими. Львівщина завжди була п’ємонтом національно-демократичних процесів, завжди ухвалювала рішення, які необхідно було приймати в певних суспільно-політичних умовах. Режим взявся за опозиційні ради Львівської області, за опозиційних депутатів, які відстоюють інтереси своїх виборців». Про це заявила 28 лютого 2012 року на сесії Львівської обласної ради голова фракції ВО «Свобода» Ірина Сех під час обговорення питання суспільно-політичної ситуації на Львівщині, повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

«Системний тиск на права та свободи громадян, тиск на свободу слова, переслідування опозиційних сил, політиків, судові переслідування - так сьогодні можна оцінити суспільно - політичну ситуацію на Львівщині, - зазначила Ірина Сех. - Сьогодні ми багато говоримо про політичні аспекти діяльності голови обласної державної адміністрації та виконавчої влади загалом. Нічого дивного в цьому немає – якої політики ще можна було чекати від призначеного окупаційною злочинною владою її представника на Львівщини.

Але дозвольте мені в своєму виступі зосередитися на чисто економічних аспектах діяльності очолюваної чинним «губернатором» виконавчої гілки влади. Я не буду користуватися ніякими даними, крім даних офіційної статистики.

Відповідно по постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 650, Кабінет Міністрів України на підставі наявних статистичних даних проводить оцінку результатів діяльності обласних державних адміністрацій.

Така оцінка проводиться за багатьма показниками діяльності обласних державних адміністрацій в різних галузях і сферах: економічний розвиток, інвестиційна діяльність, фінанси, підтримка бізнесу, житлово-комунальне господарство, освіта і охорона здоров’я, екологія та інші показники. Аналіз порівняння показників оцінки діяльності Львівської обласної державної адміністрації з відповідними показниками інших областей просто вражають.

Почнемо із загального місця регіону за всіма напрямками. Якщо за результатами першого півріччя Львівська область перебувала на 16 місці, за 9 місяців – на 9 місці, то за підсумками року наш регіон опинився на одному з останніх місць по Україні – на 23-му! Зазначу, що різке падіння загальних показників області відбулося саме в останньому кварталі року, коли місце голови обласної адміністрації посів теперішній її очільник.

Якщо ж розглядати показники оцінки діяльності виконавчої влади області за окремими галузями, то, на жаль, область за більшістю позицій опинилася на останніх місцях, значно відстаючи від загальноукраїнських показників.

1. Приріст ВВП – на 1,7 відсотка (загалом по Україні – 4,2 відсотка).

2. Спостерігається зменшення обсягу виробництва продукції тваринництва на 1,4 відсотка при тому, що загалом по Україні він збільшується на 2,4 відсотка, а у сусідній Івано-Франківській області є приріст виробництва на 6,8 відсотка.

3. Львівщина – найперша з областей України зі зменшення поголів’я великої рогатої худоби – 5,5 відсотка.

4. При тому, що по Україні спостерігається збільшення продукції будівництва на 11,1%, у Львівській області обсяги будівництва зменшилися на 3,4 відсотка.

5. За рівнем виконання доходів загального фонду місцевих бюджетів серед областей гірша лише Чернігівщина, за темпами зростання доходів до місцевих бюджетів – гірша ситуація лише у Одеській і Закарпатські областях.

6. Натомість впевнено зростає податковий борг – на 20,6 відсотка у порівнянні з позаминулим, при тому, що в цілому по країні розмір податкового боргу зменшився на 17,2 відсотка.

7. Не прагне виконавча влада Львівщини дружити з малим та середнім бізнесом. Якщо їхні колеги з Черкащини, Запоріжжя, Одещини, Харківщини забезпечили збільшення об’єктів інфраструктури малого та середнього підприємництва у рази, то виконавчі органи влади Львівщини – лише на 5,7 відсотка.

8. Відшкодування відсоткових ставок за кредитами, залученими суб’єктами малого та середнього бізнесу для реалізації інвестиційних проектів на Львівщині взагалі не здійснюється.

9. Рівень безробіття на Львівщині – вищий за середній в Україні, а рівень зайнятості – нижчий.

10. Приріст реальної заробітної плани на Львівщині – нижчий за середньо український рівень (6,7 та 8,7 відсотка відповідно).

11. Темпи зменшення заборгованості із заробітної плати також менші за середньо український показник (11,7 відсотка проти 19,8 відсотка).

12. Але найбільше непокоїть стан справ за показниками освіти і охорони здоров’я. За оцінками органами державної статистики, Львівська область за цими показниками займає останнє в Україні «почесне» 27 місце!

13. За охопленням дітей дошкільною освітою Львівщина посідає передостаннє місце, а за перевантаженністюдитячих садків – перше в Україні: 137 дітей на 100 місць.

Ще раз дозволю собі нагадати, що відповідно до даних статистики таке погіршення показників області відбулося у останньому кварталі минулого року і співпало з призначенням на Львівщину нового голови обласної державної адміністрації. Отже, мусимо констатувати, що сьогоднішня команда на чолі з Костюком не здатна випливати на соціально-економічні процеси в області і не контролює ситуацію ні в економічній, ні в гуманітарній сфері Львівщини. Невблаганна статистика свідчить – економічні показники Львівської області помітно погіршилися».

Ірина Сех також заявила, що влада спрямувала на Львівщину спецгрупу з чітким завданням – знищити опозицію на Львівщині. Лише за останні дні відкрито оперативно-розшукові справи на 27 депутатів від опозиції, організовано провокацію проти першого заступника голови облради Колодія, влаштовано цілий рад ницих провокацій проти членів сімей депутатів від опозиції, відмовлено у ліцензії комунальному телебаченню «Львів-ТБ», розгорнуто кампанію цькування у ЗМІ. Одночасно ресурс і державних і приватних ЗМІ працює на відомих фаворитів влади.

Голова фракції також повідомила, що за останні тижні районні ради Львівщини заявили свою позицію за підсумками двох років правління режиму на сесіях. Це викликало невдоволення на Банковій. У результаті у Бродах керівник справ райдержадміністрації вимагав відеозапис районної сесії, щоб ідентифікувати депутатів і визначити, хто як голосував. У Сокалі правоохоронці вимагали у раді копію депутатського звернення. У Буську голова РДА разом з правоохоронцями погрожував і тиснув на депутатів райради, у Радехові правоохоронці вимагали копію звернення позачергової сесії. У Самборі ДАІ не дозволила перевізникам везти людей на протестну акцію 25 лютого.

«А якщо згадати відомі слова наближеного до Януковича Рибакова: «Всю власть, которая есть: область, губернатор, главы администраций, СБУ, прокуратура – все будет под него. Весь админресурс», - стає зрозуміло, чим і як займається Костюк і зокрема його п’ятий заступник», - наголосила Ірина Сех.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ