Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому Львів назвали містом з «Найбільш відкритими видатками»?

Депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч», економіст Вікторія Довжик розповідає про Геопортал Львова, Відкриті дані і Панель міста.
Вікторія Довжик

Вікторіє, минулого тижня Львів отримав визначну нагороду - «Кришталь Року» – за прозорість міського бюджету. Чому, на Твою думку, саме наше місто відзначили?

Ми роками працювали, щоб знайти правильні каналу інформації, які будуть зручні і відкриті для усіх мешканців, котрі можуть бачити увесь бюджет, усі видатки свого рідного міста. Ще у 2017 році ми запустили Геопортал міста. Я, як депутат, активно долучалася до того, щоб оптимізувати і з кожним роком покращувати функції цієї геопросторової інформації Львова на одній карті.

Чому таким важливим є цей Геопортал?

Геопортал – це такий інструмент, створений на сайті львівської міської ради , котрий дає змогу бачити деталізовану інформацію про весь бюджет міста. Тут - map.city-adm.lviv.ua - вся інформація про «стрічки» бюджету розвитку Львова. Де - хідники, де - школа, де - спортзал, де - майданчик – абсолютно усі витрати . «На що?» та «Де саме?» – відповіді викладені на цьому геопорталі - такій, свого роду, бюджетній карті. Якщо ви зайдете в розділ Бюджет або Муніципальні проекти – побачите кожну копієчку. На екрані з’явиться стрічка, де буде написано, наприклад, «Відділ Освіти витратив стільки то» , або, З»алізнична районна адміністрація - стільки то гривень закладено».

Ми ще в процесі подальшої розробки, хочемо так вдосконалити, щоб разом з текстом можна було побачити і фото об’єкта, і терміни виконання. Вже з початку цього року ми уніфіковуємо форму титульних списків, щоб покращити роботу МЦІТ ( міський центр інформаційних технологій ) , бо до цього часу наповнення інформацією по кожному об’єкту міста займало дуже багато часу. З одного боку, ми зробили дуже багато роботи: так, є карта, всі об’єкти видно, назви видно, суми видно. Я, як мешканець, все бачу – скільки в моєму районі шкіл зробили ремонт, де - новий хідник, що полагодили. Можу і в інших районах подивитися, щоб порівняти. І все дуже гарно. Але були в нас зауваження про несвоєчасність поновлення інформації. Тому що МЦІТу потрібно було це все «вручну» набрати, а розпорядники мають усю інформацію здати, по 2 тисячі стрічок виходить – багато… Це така, суто наша, управлінська, проблема була. Нам дуже хотілося, щоб все поновлювалося швидше, щоб у лютому я бачила вже цифри і роботи по лютому, а не за грудень чи листопад. Отож, зараз ми розробили систему, щоб розпорядники усі звіти в електронному вигляді подавали в Департамент Економічного Розвитку, який моніторить усю діяльність, і в такому ж - електронному – в МЦІТ. В даному варіанті вони зможуть одразу подавати свіжу інформацію про пророблену роботу на Геопортал міста.

То вся зосередженість лише на Геопорталі?

Ні, не лише. Я нагадаю про раніше створену Панель Міста і розділ «Відкриті Дані» . Нема межі досконалості – ми постійно працюємо над вдосконаленням цього проекту Прозорості, в нас є багато новий планів – додати зображення до кожного текстового фінансового повідомлення, додати до кожного об’єкту термін виконання робіт тощо , але сам процес такого вдосконалення – досить довготривалий. Я б хотіла подякувати і МЦІТ, і Департаменту Розвитку, і заступнику міського голови Андрію Москаленко, який курує цей процес, за те, що так багато зроблено. Кропітка робота, яка ззовні непомітна, але яка має добрий якісний результат. Тому особливо приємно було дізнатись, що стільки років праці було гідно оцінено. Суспільство оцінило – скільки було зроблено для прозорість міського бюджету. І цього року ми отримали почесний «Кришталь».

Хто організатори такого нагородження? Хто аналізував українські міста і місцеву владу?

Поважні організації, які не мають упереджень: консорціум проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку ( USAID ), Представництво Європейського Союзу, Уряду Канади, Фонду Східна Європа та Міжнародного фонду «Відродження».

Отож, тепер головне завдання – збільшити поінформованість, яка стимулюватиме залучення до прийняття важливих для міста рішень львів’ян?

Відкритість – один з головних пріоритетів. Але роботи попереду – дуже багато. ІТ дають нескінченні можливості вдосконалювати, покращувати наші онлайн-платформи. Така цікава тема – видатки міста - завжди була предметом особливої уваги і бурхливого обговорення городян. Відкритість влади у Львові – унікальна в Україні. Ми говоримо львів’янам – «Ось, ви можете подивитися на що і куди пішла кожна гривня!». Ми демонструємо найпрозоріший бюджетний процес, до якого залучені усі, і який спирається на інформаційні технології для забезпечення підзвітності публічних коштів.

Публікація у рамках Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ