Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутат від ЄС Роман Демчина не вказав у декларації майно на понад 10,5 млн грн

Директор приватного підприємства “Рома”, депутат Львівської обласної ради від блоку Петра Порошенка (Європейська Солідарність, - ред) Демчина Роман Іванович у своїй щорічній електронній декларації за 2019 рік не вказав відомості про цінне рухоме майно на суму, що складає 10 579 209 грн.
Роман Демчина. Фото: dyvys.info

Йдеться про відомості щодо трьох вантажних автомобілів марки МАN (моделей TGS 41.400 8*4 BB-WW та TGS 26.440 6*4), 2018 та 2019 років випуску, дата набуття права яких – 27.02.2019 року.

Про придбання (набуття у власність) даних транспортних засобів Роман Демчина вказав у повідомленні про суттєві зміни в майновому стані, що було опубліковано в Єдиному державному реєстрі декларацій 05.03.2019 року.

Однак у подальшому, як вбачається з його щорічної декларації за минулий рік, вищеназвані вантажні автомобілі марки МАN, загальна вартість яких складає понад 10,5 млн грн, він не задекларував. Поміж задекларованого цінного рухомого майна – 47 транспортних засобів – таких вантажівок немає.

Що криється за цією «прогалиною», мали б з’ясувати антикорупційні та правоохоронні органи. З огляду у тому числі й на інші факти.

Аналіз електронних декларацій Романа Демчини свідчить про те, що в 2016-2019 роках декларант та його дружина – Демчина Любов Володимирівна загалом отримали доходи на суму понад 7,2 млн. грн. (більшість із цієї суми – дохід Романа Демчини від підприємницької діяльності).

Водночас у період 2017-2019 років декларант придбав (набув у власність) 12 транспортних засобів, загальна вартість яких складає 24,5 млн. грн. (що підтверджується поданими в реєстр декларацій повідомленнями про суттєві зміни в майновому стані). У числі транспортних засобів, придбаних Демчиною в даний період, - п’ять вантажних автомобілів марки MAN, три колісних трактори марки БЕЛАРУС, вантажний автомобіль марки MERSEDES-BENZ, екскаватор-навантажувач марки BOBCAT, спеціалізовані напівпричепи.

Тобто виходить так, що депутат-мільйонер Роман Демчина, який є власником дорожньо-будівельної компанії ПП «Рома», за час свого депутатства заробив у кілька разів менше, ніж витратив на придбання дороговартісної техніки – цінного рухомого майна.

При цьому у своїх деклараціях «чомусь» не відобразив, звідки у нього взялися кошти на придбання у такій кількості транспортних засобів відомих брендів.

Зате відобразив інше: дивне збільшення сум задекларованих готівкових коштів. Розмір цих активів, що відображено у його останній щорічній декларації (за 2019 рік) складає: 148 300 доларів, 78 600 євро та 21 000 000 грн. У деклараціях Демчини за 2016 та 2017 роки дані активи складали: 140 000 доларів, 70 000 євро та 17 000 000 грн.

Нагадаємо, що приватне підприємство «Рома» упродовж останнього часу стало фігурантом низки кримінальних проваджень, пов’язаниих із привласненням (розтратою) майна при будівництві та ремонті автомобільних доріг на території Львівської області.

Однак, попри шлейф кримінальних справ, компанія «Рома» продовжувала із ще більшим обсягом (та продовжує дотепер) вигравати тендери на ремонти доріг в області.

Згідно статті 366-1 КК України (Декларування недостовірної інформації), подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації -караються штрафом від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ