Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Децентралізація збільшить повноваження президента. Інфографіка

Запропоновані зміни до Конституції надають президенту України право призупиняти діяльність місцевих рад, якщо ухвалюють рішення, які загрожують територіальній цілісності, суверенітет України або порушують Конституцію, - Громадське.

Також глава держави може призначати тимчасового уповноваженого, який координує діяльність місцевих органів влади.

У разі, якщо Конституційний суд підтвердить порушення закону, парламент за поданням президента, достроково припиняє повноваження місцевого органу влади, який ухвалив антиконституційне рішення.

Це означає, що президент може призупинити діяльність, а в разі позитивного висновку Конституційного Суду, достроково припинити повноваження місцевих органів влади, які обираються загальним голосуванням. Також, отримує право тимчасово ставити в кожному районі своїх людей.

Крім цього, відповідно до статті 118, президент призначає префекта, який стежить за дотриманням конституції і законів України в районах та областях, а також у Києві та Севастополем префект відповідає перед президентом, але контролюється Кабінетом міністрів.

Префект, призначений президентом, стежить за виконанням всіх державних програм у його районі і керує органами місцевого самоврядування.

У Ради залишилося право створювати, ліквідовувати і перейменовувати області, а також призначати позачергові вибори районних та обласних рад. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ