Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Децентралізація зробить владу в Україні більш ефективною – Президент

Президент на наступному тижні внесе на розгляд Верховної Ради проект змін до Конституції України в частині децентралізації. Про це Глава держави повідомив на засіданні Конституційної Комісії 26 червня, на якому було затверджено зміни до Основного Закону України щодо децентралізації з урахуванням висновків Венеціанської комісії.

Президент наголосив на тому, що децентралізація є важливим, визначальним кроком, який наблизить владу до людей. «Це крок, який зробить владу в Україні більш ефективною», – зазначив він.

Глава держави підкреслив, що для ефективного впровадження децентралізації доцільно ухвалити зазначені зміни у першому читанні до кінця поточної сесії. Президент закликав народних обранців проголосувати за них. «Маємо продемонструвати, що ми здатні виходити на компроміс», – сказав Петро Порошенко.

Президент подякував Конституційній Комісії за ефективну і якісну роботу, яку проведено на прозорих засадах. Він підкреслив, що разом із фахівцями у роботі Комісії взяли участь представники всіх регіонів України, у тому числі і Донбасу. «Політично це дуже правильно. Дуже важливо, що чисельні соціологічні опитування підтримують нашу ідею щодо категоричної неприйнятності ідеї федералізації. Внаслідок цих конституційних змін щодо децентралізації Україна залишається унітарною державою», – наголосив Петро Порошенко.

Президент висловив вдячність Венеціанській комісії за оперативну реакцію на запит України та глибокі і змістовні пропозиції щодо запропонованих змін, а також за визнання проекту таким, що є сумісним з Європейською хартією місцевого самоврядування.

Глава держави ще раз наголосив на перевагах запровадження децентралізації влади. Зокрема, громади отримають більше самостійності, повноважень, коштів на місцях, які будуть спрямовані на розвиток об'єктів інфраструктури, освіти, медицини. Принцип субсідіарності, який покладено у основу реформи, Президент пояснив так: «Заберіть на себе стільки повноважень, стільки влади на базовому рівні, скільки ви зможете ефективно використати».

Запровадження децентралізації кардинально відрізнятиме Україну від інших пострадянських країн, підкреслив Петро Порошенко. «Радянський Союз та його нащадки не терплять самостійності громад. У нас інша традиція – Магдебурзьке право, завдяки якому українські міста повністю управлялися громадянами, що обирали міську раду і бургомістра, яка прийшла до нас одразу ж після появи в Європі», – сказав Президент.

«Впевнений у тому, що децентралізація буде запобіжником, потужним щепленням від тоталітаризму та авторитаризму, бо це є правильний механізм демократизації, бо влада розсереджується між тисячами громад різного рівня», – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що реформування місцевого самоврядування відбувається під час агресії проти України. «Ворог намагається дестабілізувати ситуацію в країні, саме тому питання оборони, зовнішніх зносин, питання побудови правоохоронної системи, безпекових органів, судів, СБУ, прокуратури не підлягають децентралізації і забезпечуватимуть цілісність і суверенітет нашої держави. І я, як Президент і як Верховний Головнокомандувач, Гарант територіальної цілісності маю право миттєвої реакції на виклики, ухвалення рішення про зупинення повноважень органу місцевого самоврядування, коли це рішення будуть загрожувати територіальній цілісності, суверенітету і національній безпеці», – наголосив Петро Порошенко.

Президент попросив Конституційну Комісію продовжити свою роботу з опрацювання змін до Конституції щодо судової реформи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ