Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Гальмування децентралізації все більше послаблює розвиток ОТГ, - «Наш край»

"Замість того, аби гальмувати процес децентралізації, необхідно передати ресурси для розвитку та зміцнення об’єднаних територіальних громад", - політична партія «Наш край».

Нагадаємо, 28 грудня 2014 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України. Внесені зміни визначили нову фінансову основу органів місцевого самоврядування, встановили новий розподіл загальнодержавних податків та запровадили нові місцеві податки, а також запровадили нову систему бюджетного вирівнювання.

У сфері децентралізації ми також маємо напівреформи, які спочатку дали людям надію на майбутнє процвітання громад, але потім поставили ОТГ у залежність від невизначеного статусу та не надали ресурсів для подальшого розвитку.

Фактично все те, що ми бачимо в економіці та у соціальній сфері,– результат небажання руйнувати олігархічний уклад. Напівреформи мають вигляд гарного фасаду, але не несуть змістовних змін. 

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослава Хом’яка, не можна понад три роки тримати ОТГ без юридичного та конституційного статусу. «Ми розробили План оздоровлення економіки після псевдореформ. Перш за все, ми маємо подбати про громади, які сьогодні є основою для формування оновленої держави. Сильні громади – сильна Україна». 

У першу чергу, партія «Наш край» пропонує внести зміни до Конституції України та ввести в правове поле поняття «об’єднані територіальні громади». Також необхідно внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури добровільного об'єднання територіальних громад, а також до Бюджетного та Податкового кодексів України щодо удосконалення механізму фінансування регіонального розвитку. 

Окрім цього, партія вважає за необхідне ухвалити закони про землі ОТГ: сільгоспземлі за межами населених пунктів мають перейти громадам. Це має бути рішення Верховної Ради, а не КМУ, яке можна скасувати голосуванням на засіданні уряду. 

І наостанок – потрібно законодавчо заборонити перекладати витрати на пільги, які забезпечує держава у сфері ЖКГ та медицини, на ОТГ. Уряд постійно намагається перекласти витрати на громади, без урахування того, що більшість комунікацій та соціальної інфраструктури передається громадам у неналежному стані.  

Запропоновані зміни можуть стати фундаментом розвитку ОТГ та закласти можливість використовувати ресурси громади на користь усіх її членів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ