Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Геннадій Зубко: За 5 років ми змінили систему управління в державі, зробили її децентралізованою

Як інформує прес-служба Віце-пре’єр-міністра України, за 5 років ми змінили систему управління в державі, зробили її децентралізованою.

Сьогодні вже майже 900 об’єднаних територіальних громад вийшли на прямі бюджетні відносини з центральною владою. Це не тільки фінансовий ресурс, це можливість розбудовувати власну стратегію та імплементувати проекти. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю інформагентству ʺУкраїнські новиниʺ.

ʺГоловне навіть не кількість об’єднаних громад, а їхня можливість змінювати якість життя. Втілювати запропоновані нами нові стандарти в охороні здоров’я, в освіті, в облаштуванні інфраструктури. Зараз ці дитсадки, школи та медзаклади чітко відповідають конкретним вимогам щодо безбар’єрності, енергоефективності, дизайну, обладнання. Це і новий стандарт в наданні адміністративних послуг, покликаний змінити усталене обличчя совкової бюрократії на молоді обличчя. Це стосується і центрів безпеки громадян та роботи рятувальниківʺ, — наголосив урядовець.

Він нагадав, що у 2014 році доходи місцевих бюджетів складали лише 68,6 млрд гривень. Тоді як вже у 2018 році цей показник зріс до 234 млрд гривень. І якщо у 2014 році близько 150 міст обласного значення мали прямі відносини з центральним бюджетом, то зараз — це понад 900 громад. І всі 70% населення, яке нині проживають у містах обласного значення та в ОТГ, вже мають систему менеджменту європейського зразка. Понад 60% території країни вже вкрито об’єднаними громадами. Лише за напрямками освіти, охорони здоров’я, надання адміністративних послуг було зреалізовано 8 тисяч проектів.

ʺСьогодні у нас є 1310 громад задіяних у перспективному плані об’єднання. Ще якась кількість заповнить ʺбілі плямиʺ, які є у Закарпатській, Київській, Одеській, Харківській областях. І це завершить процес переведення країни на європейську систему менеджменту у 2020 році. Але тут потрібно напрацювати потужну законодавчу базуʺ, — зазначив Геннадій Зубко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ