Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мешканці новобудови цілодобово чергують аби “Львівобленерго” не відімкнув світло через борги забудовника

Мешканцям ЖК Rubicon City комплексу загрожує відключення через борг компанії-забудовника

Мешканці ЖК Rubicon City, що у Винниках, цілодобово чергують біля будинку, аби завадити “Львівобленерго” відрізати їм світло. Йдеться про те, що забудовник накопичив мільйонний борг і тепер мешканці з власної ініціативи його сплачують, аби не залишитися без електрики. Попри те, що мешканці новобудови вже сплатили 1,8 млн грн, усієї суми зібрати не вдалося, про це журналістам LVIV.MEDIA розповів мешканець ЖК Rubicon City Дмитро Мірошниченко.

Як розповіли журналістам, у середу, 10 січня, мешканців ЖК Rubicon City попередили, що впродовж цього тижня їм відімкнуть електроенергію. “Львівенергозбут” повідомив їм, що відключення пов’язане з боргом на рахунку компанії забудовника — близько 1,3 млн грн. За словами мешканців, їх просто поставили перед фактом — або сплатити борг, або ж готуватися до відключення електроенергії. 

“Вже вчора (11 грудня), чотири чи п’ять разів приїжджала машина Львівобленерго, щоб відключити світло. Врятувало те, що люди готові були на все… вони вийшли та перекрили енергетикам доступ до стовпа, де зазвичай відключають електрику. Вночі від 22:00 до 8:00 деякі мешканці чергували біля того ж стовпа, на морозі, щоб в разі чого підіймати тривогу та блокувати доступ”, — розповів Дмитро Мірошниченко, мешканець новобудови.

Другий день поспіль мешканці ЖК чергують на вулиці. Люди сподіваються відтягти відключення електрики до моменту, коли зможуть знайти більш дієве розв'язання проблеми. “Ми не можемо зібрати гроші, особливо за тиждень, який нам дали. Йдеться про 650 тис. грн для початку, а потім ще кожен місяць по 650 тис. — це нереальні гроші”, — зазначив Дмитро Мірошниченко.

При цьому мешканці житлового комплексу вже сплатили “Львівобленерго” близько 1,8 млн грн. Понад 1,3 млн грн пішли на погашення боргу за будівництво підстанції. Решту суми мешканці періодично збирали, щоб відстрочити відключення світла. За словами Дмитра Мірошниченка, щоб власним коштом погасити борг, долучилися близько 150-200 людей. Всього у трьох будинках ЖК є близько 500 квартир, але не у всіх хтось проживає.

Чинна директорка “Рубікон Груп” Інна Грищук розповіла журналістам, що перед здачею будинків в експлуатацію забудовник не виконав технічних умов з підключення ЖК до загальної електромережі. Через це “Львівобленерго” обліковувало спожиту мешканцями електроенергію за промисловим тарифом. Водночас ТОВ “Рубікон Груп Сервіс”, яке обслуговує будинок, збирало зі споживачів гроші для оплати електрики за житловими тарифами. Таким чином вийшло, що попри те, що мешканці платили за електроенергію, на рахунку компанії забудовника накопичувався борг. 

“Ця проблема тягнеться місяцями, і коли я стала директоркою, борг уже накопичився. У нас в “Рубікон Груп” зараз трохи важка ситуація. Рахунки компанії наразі заблоковані, тож сплатити різницю замість мешканців ми не можемо. Зараз вже оплачені виконання технічних умов, щоб розпустити людей за постійною схемою користування (провели розпуск загальнобудинкового обліку електричної енергії на окремі квартири — ред.), і щоб кожен міг платити за себе сам за користувацьким тарифом. Для того, щоб це зробити потрібні місяці два, а може й три”, — розповіла Інна Грищук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ