Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Наш край» пропонує відшкодовувати до 50% кредитів на заміну котлів та на утеплення

«Наш край» пропонує відшкодовувати з державного та місцевих бюджетів не менше 50% кредитів на заміну котлів, утеплення та інші заходи з підвищення енергоефективності. Про це сьогодні заявив Олександр Мазурчак, співголова партії «Наш край», коментуючи підсумки опалювального сезону.

За його словами, підготовку до нового опалювального сезону слід розпочати вже сьогодні. «Наразі держава покриває частину кредитів, які беруть громадяни для заміни котла, утеплення та інші заходи з підвищення енергоефективності. Зараз ця сума становить 20-30% кредиту. «Наш край» пропонує відшкодовувати щонайменше 50% кредиту, а за правильного планування державний та місцеві бюджети можуть покрити до 70% витрат людей на підвищення енергоефективності», – зазначив Олександр Мазурчак.

Він навів приклад з Чернігівської області, де в одному з невеликих дитячих садків завдяки заміні котла зекономили половину річних витрат на опалення – знизили витрати зі 120-ти до 60-ти тис. грн. «Близько 80% будинків в Україні потребують термомодернізації. Із закладами освіти ситуація аналогічна. Тому місцеві програми мають ухвалюватися з урахуванням потреб як індивідуальних квартир та будинків, так і комунальних закладів», – переконаний співголова партії.

У партії вважають, що цей досвід потрібно поширювати на інші регіони, розробляючи відповідні зміни до програм місцевих рад. Депутати партії «Наш край» вже працюють над змінами у радах, в яких вони представлені.

Нагадаємо, що відповідно до державної цільової програми енергоефективності, держава відшкодовує українцям від 20% суми кредиту на заходи із енергозбереження (утеплення будинків, встановлення енергозберігаючих котлів тощо). Для ОСББ сума відшкодування становить близько 40% від вартості використаних матеріалів та обладнання. Місцева влада підключається до програми та розробляє власні. На сьогодні в Україні вже прийнято 146 місцевих програм, які передбачають відшкодування «енергоефективного» кредиту з міського бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ