Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

“Наш край” закликає владу звільнити чиновників, які блокують децентралізацію

“Наш край” закликає звільнити 99 голів райдержадміністрацій, де гальмується реформа децентралізації, та провести наступні вибори в ОТГ разом із президентськими та парламентськими. Про це заявив народний депутат від партії Сергій Шахов.

Він зауважив, що території, де блокується децентралізація, помітно відстають у соціально-економічному розвитку від об’єднаних територіальних громад.

“В об’єднаних територіальних громадах суттєво вища динаміка зростання власних доходів на одного мешканця, надходжень місцевих податків і зборів. В ОТГ будують дороги, лікарні, садки, школи, центри надання адміністративних послуг. Це підтверджує правильність курсу на децентралізацію та створення об’єднаних громад, і партія “Наш край” бере в цьому активну участь. Натомість блокування децентралізації на окремих територіях виглядає злочином перед людьми”, – сказав Сергій Шахов.

Народний депутат вважає, що голів районних державних адміністрацій, де блокується децентралізація, слід звільняти з посад.

“Карта децентралізації України сьогодні виглядає, як решето. Окремі регіони вкриті ОТГ. Десь їх мало, а десь і зовсім нема. В 99 районах – жодної ОТГ! Отже процес децентралізації свідомо гальмують окремі чиновники, які сидять на фінансових потоках та не хочуть втрачати їх. Таких голів районних державних адміністрацій потрібно негайно звільняти”, – наголосив Сергій Шахов.

Народний депутат від “Нашого краю” закликав владу зробити кроки для прискорення децентралізації.

“Перше, слід провести вибори в майбутніх ОТГ разом із виборами Президента та Парламенту. Це заощадить кошти та організаційні ресурси. Друге, необхідно визначити кінцевий термін завершення реформи децентралізації, що мобілізує здорові реформаторські сили. Третє, ввести особисту відповідальність чиновників за гальмування або бездіяльність у реформі децентралізації”, – підсумував Сергій Шахов.

Нагадаємо, що на 23 грудня цього року були призначені вибори в 125 новостворених об’єднаних територіальних громадах. Однак через введення воєнного стану в 10 областях вибори будуть проведенні після завершення особливого правового режиму.  В  Україні вже сформовані 874 ОТГ. Найбільше ОТГ в Дніпропетровській області (62), Житомирській (47) та Запорізькій (44). Найменше – у Закарпатській області (6). Доходи місцевих бюджетів за 11 місяців цього року зросли на 39 млрд грн (на 22,5%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та склали 212,5 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ