Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Самопоміч» пропонує механізм зняття депутатської недоторканності

«Самопоміч» пропонує механізм зняття депутатської недоторканності. Про це повідомила прес-служба партії.

Немає жодної партії, яка б не обіцяла зняття депутатської недоторканності під час передвиборчих кампаній. Але через те, що 300 голосів на внесення змін до Конституції, щоб зняти недоторканність, в парламенті немає, це питання не вирішується вже 2 роки.

Однак проблема не в самій недоторканності, а в механізмі її зняття, який навмисно прописаний у такий спосіб, щоб у депутата було максимум можливостей уникнути відповідальності, зокрема, і втекти за кордон, що ми вже неодноразово спостерігали.

Щоб зняти з депутата недоторканність, потрібно, щоби подання розглянув регламентний комітет, який може навмисно затягувати розгляд і не приймати рішення, що й відбулося зі зняттям недоторканності з Вадима Новинського. На знак протесту фракція «Об’єднання «Самопоміч» відмовилась від участі у голосуваннях Верховної Ради до розгляду питання про зняття недоторканності з пана Новинського.

Крім того, якщо немає політичної волі вилучити статтю про недоторканність народних депутатів з Конституції, тоді потрібно максимально спростити механізм зняття недоторканності парламентом, щоб запобігти втечі народних депутатів від слідства.

Фракція «Самопоміч» разом з експертами розробили проект закону, який фактично дозволить зняти депутатську недоторканність:

— дозволить обшук та огляд особистих речей і багажу, транспорту і житла народного депутата на рівні з іншими громадянами України – без дозволу Верховної Ради;

— заборонить народному депутату виїжджати з України з моменту внесення подання про зняття недоторканності;

— надасть можливість народним депутатам відмовитись від недоторканності;

— суттєво скоротить строки розгляду питання про зняття недоторканності.

Фракція «Об’єднання «Самопоміч», як і обіцяла, підготувала законопроект, який, фактично, знімає депутатську недоторканність. Запрошуємо голів фракцій та депутатів парламенту підписатись під цим законопроектом до його реєстрації. Також запрошуємо громадськість долучитись до обговорення та просування законопроекту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ