Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що таке звіт про використання води за формою 2 ТП - водгосп

З метою забезпечення складання державного водного кадастру за розділом «Водокористування», а також систематизації даних, в Україні ведеться державний облік водокористування.

Систематизація даних здійснюється:

  • для планування використання водних ресурсів;
  • складання схем комплексного використання та охорони водних ресурсів; проектування об’єктів, пов’язаних з використанням водних ресурсів;
  • прогнозування змін гідрологічних умов, водності річок та якості вод;
  • розроблення та реалізації водоохоронних заходів та заходів щодо запобігання шкідливій дії вод та ліквідації її наслідків;
  • нормування водоспоживання і водовідведення;
  • здійснення державного контролю у цій сфері;
  • регулювання взаємовідносин між водокористувачами та іншими підприємствами, установами і організаціями;
  • вирішення питань, пов’язаних з обліком та використанням вод.

Одним з ключових звітів господарюючого суб'єкта, який здійснює водокористування є звіт за формою №2 ТП – водгосп (річна), далі – Звіт.

Порядок ведення державного обліку водокористування регламентується наказом Мінекології від 16.03.2015 р. №78 «Про затвердження Порядку ведення державного обліку водокористування», із змінами, внесеними згідно з наказами Міндовкілля від 18.12.2020 № 49 та від 24.01.2022№375.

Державний облік водокористування здійснюється шляхом подання водокористувачами в електронній формі Звітів через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія» або Портал електронних послуг Держводагенства України.

Під час державного обліку водокористування систематизуються дані про водокористувачів, які здійснюють діяльність, пов’язану із забором та/або використанням води, скиданням зворотних (стічних) вод та забруднюючих речовин, а саме:

  • здійснюють забір води із поверхневих та підземних водних об’єктів в обсязі від 5 м3 на добу;
  • забирають воду з водопровідних мереж або інших систем водопостачання в обсязі від 5 м3 на добу (у середньому протягом календарного року) і передають зворотні (стічні) води до систем водовідведення;
  • забирають воду для зрошення в обсязі від 5 м3 на добу (у середньому протягом зрошувального періоду);
  • мають сезонний режим роботи та забирають воду в обсязі від 5 м3 на добу (у середньому протягом періоду його роботи у межах календарного року);
  • мають оборотні системи водопостачання загальною потужністю 1000 м3 на добу і більше незалежно від кількості забраної (отриманої) води;
  • використовують воду для виробництва напоїв незалежно від кількості води;
  • здійснюють скид (незалежно від об’єму) зворотних (стічних) вод безпосередньо у водні об’єкти та підземні горизонти;
  • віднесені до галузі гідроенергетики;
  • користуються водними об’єктами для рибогосподарських потреб (крім суден флоту рибної промисловості).

Звіт складається на основі даних первинного обліку водокористування, результатів вимірювань показників якості води (не менше ніж 1 раз на квартал), які подаються до організацій, що належать до сфери управління Держводагентства, разом зі Звітом.

Первинний облік водокористування здійснюється за показниками засобів вимірювальної техніки, які пройшли в установленому законодавством порядку періодичну повірку.

Звітним періодом є календарний рік. Водокористувачі, які підпадають під здачу даного Звіту, не пізніше 1 лютого наступного за звітним року подають Звіти до організацій, що належать до сфери управління Держводагентства.

Водокористувачі, які здійснюють передачу води іншим водокористувачам та/або прийом зворотних (стічних) вод від інших водокористувачів, щороку до 1 лютого при поданні Звіту надають перелік таких водокористувачів з інформацією щодо об’ємів води, врахованих у договорах на водопостачання (поставку води) і водовідведення.

Копії електронних Звітів з відміткою про одержання подаються платниками рентної плати за спеціальне використання води разом з податковими деклараціями з рентної плати до територіальних органів ДПС.

Помилки або недостовірні дані, виявлені у Звіті, можуть бути виправлені шляхом подання виправленого (уточненого) Звіту не пізніше 1 березня наступного за звітним року.

Аналіз достовірності звітних даних здійснюється на підставі наданих водокористувачами даних первинного обліку водокористування та результатів хімічних аналізів води, дозволів на спеціальне водокористування, а також нормативних розрахунків водокористування та водовідведення.

Фахівці Компанії «Центр ЛТД» допоможуть з відбором проб, проведенням хімічних аналізів води та грамотним заповненням Звіту. Більше на сайті Компанії center-ltd.com.ua за телефонами +380 96 781 05 37 чи електронною адресою: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ