Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тернопільська облрада не зібрала кворуму в день голосування за об’єднання громад

На сьогодні в Тернопільській області вже створено 22 об’єднаних територіальних громади. Однак, як повідомляють в офісі реформ Тернопільської області, обласна рада поставила під загрозу існування об’єднаних громад, зволікаючи з прийняттям перспективного плану формування територій громад. Запланована на 30 липня сесія Тернопільської обласної ради так і не відбулася через відсутність кворуму. Повідомила прес-служба Мінрегіону України.

«Через неявку народних обранців рада не набрала потрібного для роботи сесії кворуму, тим самим заблокувала волю тих громад, які вже прийняли рішення про об’єднання. Відтак, громади втратили можливість провести вибори на новій територіальній основі. Це вкотре засвідчило неготовність депутатського корпусу стати вище своїх політичних інтересів заради добробуту своїх земляків, - каже керівник офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук. - Прикро ще й тому, що область однією з перших розробила такий план, але через непоступливість окремих депутатів обласної ради не може забезпечити процесу отримання та використання 102 млн. гривень з Державного фонду регіонального розвитку. Невже наша область є такою заможною, що через забаганки однієї політичної сили має терпіти все населення?» 

За словами Віктора Литвинчука, створення об’єднаних територіальних громад  уможливить  бюджетну децентралізацію в області і громади не зможуть перейти на прямі міжбюджетні стосунки: держава – об’єднана територіальна громада, обминувши районний перерозподіл коштів.

Він пояснив, що за інших умов, коли обласна рада виконує волю громад і не перешкоджає в їх об’єднанні, кожна громада отримує значні повноваження і сама вирішує, що і як їй робити, не оглядаючись на районну чи обласну владу.

«Громада сама зможе впливати на формування бюджету і його використання без вказівок і «порад» з центру. Саме громада, а не райдержадміністрація чи обласна влада вирішуватиме скільки шкіл, дитячих садочків та лікарень їм потрібно Вона сама встановлюватиме вартість земельної оренди, вирішуватиме, яку дорогу їй треба буде ремонтувати і які пріоритети їй вибирати», - додав Віктор Литвинчук.

Однак, за його словами, офіс реформ жодним чином не може впливати на рішення обласної ради. Віктор Литвинчук висловив сподівання, що депутати все таки прислухаються до громад, які прагнуть об’єднатися, і підтримають їх у цьому.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ