Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

У Львівському університеті обговорюють роль геологічних музеїв у науці

У Львівському національному університеті імені Івана Франка у середу, 6 грудня, стартувала Міжнародна науково-практична конференція «Геологічні музеї і колекції: їх роль в науці, освіті та туризмі». Про це інформує пресслужба ЛОР.
Фото: пресцентр ЛНУ

Форум, присвячений 170-літтю Мінералогічного музею імені Євгена Лазаренка, зібрав учасників зі Львова, Києва, Житомирщини, Кривого Рогу, Одеси, Сум, Харкова, Чернівців, а також Іспанії та Литви.

Символічно, в День Збройних Сил України, науковий захід розпочався вшануванням пам’яті Героїв, які віддали життя, захищаючи нашу державу.

Учасників заходу привітала депутатка Львівської обласної ради, завідувачка кафедри екології ЛНУ ім. Івана Франка Звенислава Мамчур.

«Музеї Львівського університету – це велика гордість не лише нашої академічної спільноти, але й всього Львова. Ті люди, які присвячують свою роботу розвитку музейної справи, мають мою особливу пошану, адже для цього потрібні не лише наукові здібності, але й щира любов до обраної справи.

Вітаю усіх працівників музеїв геологічного факультету», – зазначила Звенислава Мамчур та разом із колегою-депутакою, головою ради роботодавців геологічного факультету Іриною Супрун вручила грамоти і подяки Львівської обласної ради працівникам Мінералогічного музею.

Завідувачка Мінералогічного музею Альбертина Бучинська розповіла присутнім про історію, сьогодення і плани на майбутнє Мінералогічного музею імені Євгена Лазаренка.

«Великою цінністю музею є експонати зразків мінералів, серед яких, зокрема кристал-велетень апатиту зі скарнів Забайкалля, гігантські кристали моріону і польового шпату з камерних пегматитів Волині, піриту з Березівського золоторудного родовища на Уралі, унікальні друзові агрегати димчастого кварцу з пегматитів Уралу і самородної сірки з родовища Шор-Су в Середній Азії.

Окремої уваги заслуговує тематична вітрина «Метеорити і тектити світу». В Музеї презентовано не лише давні зразки, а й нові мінерали, які були відкриті упродовж останніх десятиліть, – ферсманіт, гагариніт, лазаренкоїт, сребродольськіт. Більше того, можна знайти дуже рідкісні мінерали або їхні відміни, виявлені на території України – сингеніт, донбасит, карпатит, Mn-феростильпномелан, ґраутит», - поінформувала Альбертина Бучинська.

Триватиме науковий форму до 8 грудня, учасники дискутуватимуть про історію геологічних музеїв та колекцій, ділитимуться досвідом роботи геологічних музеї, обговорять наукові дослідження, які відбуваються на базі геологічних музеїв та колекцій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ