Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові лікарі розпочали голодування. Вимагають звільнити головного лікаря, якого вважають корупціонером

Троє працівників 3 комунальної стоматологічної поліклініки, що у Львові на Петлюри. 17, розпочали голодування. Люди вимагають відправити у відставку головного лікаря закладу Василя Годованого, якого вважають корупціонером. Про це Гал-інфо повідомила одна з голодуючих, лікар-стоматолог Надія Татій.

Надія Татій розповіла, що ще 28 лютого відбулися збори колективу поліклініки, результатом яких стало звернення до міського голови Львова А. Садового, начальника управління охорони здоров’я Львівської міської ради В. Зуба та до прокуратури з вимогою звільнити головного лікаря 3 комунальної стоматологічної поліклініки В. Годованого.

Надія Татій стверджує, що протягом останніх п’яти років стоматологи щомісяця примусово здавали головному лікарю Василю Годованому по 100 доларів.

Звернення від 28 лютого підписали 33 особи з колективу, який, зі слів Татій, нараховує майже дві сотні працівників. Татій впевнена, що багатьох залякали, на інших адміністрація поліклініки здійснює тиск, оскільки вони прийняті на роботу, як каже лікарка, з порушеннями трудового законодавства.

Через те, що ані влада, ані медичне керівництво Львова ніяк не реагують на конфлікт, від учорашнього вечора троє лікарів оголосили голодування.

Жінки голодують у приміщенні поліклініки на Петлюри, 17.

Нагадаємо, 6 березна Гал-інфо написало: «Головний лікар 3 міської стоматологічної поліклініки Львова звільнив трьох працівників, які поскаржилися на його дії в міське управлінні охорони здоров’я. Сам він зараз на лікарняному, а частина трудового колективу начебто висловила недовіру начальникові міського управління охорони здоров’я Володимирові Зубу».

І далі: «Учора, 7 березня, на у львівські ЗМІ розіслали звернення колективу Комунальної 3-ї стоматологічної поліклініки міста Львова за підписом голови зборів трудового колективу Б. Литвинюка, в якому висунули ряд звинувачень на адресу начальника управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимира Зуба.

Відтак, Гал-інфо звернулося до Володимира Зуба за роз’ясненнями.

«Все це неправда і не відповідає дійсності, ніякого захоплення не було, ніхто не організовував коридору ганьби, не було нічого подібного. Управління охорони здоров’я діяло відповідно до закону і у спосіб, передбачений законом. Я відстоюю справедливість, а не інтереси тієї чи іншої групи стоматологічного середовища, яке суцільно комерціалізоване.

Прикро, що в цю історію втягують депутатів міської ради. А для того, кому цікавий цей бруд, подаю правдиву хронологію подій, пов’язаних з третьою стоматполіклінікою», – сказав він.

За словами Зуба, у середу (26 березня – ред.) він прибув у поліклініку через повідомлення про захоплення її приміщення невідомими особами. В будівлі на той момент вже нікого не було, лише працівники поліклініки, які і розповіли про невідомих осіб. Додзвонитися до головного лікаря Володимирові Зубу не вдалося. Зате на місце події прибув депутат Алєксєєв. Між ним і працівниками поліклініки спалахнула суперечка. Останні хотіли вручити начальнику управління звернення зі скаргою на дії головного лікаря, яке депутат буквально вирвав з рук. Невдовзі приїхав і головний лікар.

«Я їм кажу: «Припиніть протистояння, забезпечте надання медичної допомоги, скеруйте мені звернення, я розгляну його згідно з чинним законодавством». Це було в середу. В четвер прийшло звернення, в якому була скарга працівників на дії головного лікаря. Згідно із законом, я маю 30 днів, тому відкладаю його, бо для мене зараз це не першочергово. Того ж дня вночі, година 11-12, отримую дзвінок, що в лікарні хтось голодує з працівників, викликали міліцію тощо. Я приймаю рішення видати наказ про створення комісії для перевірки ситуації», – сказав Зуб.

Наступного дня частина працівників поліклініки вчинила шалений супротив роботі комісії. Ні головлікаря, ні заступників на місті не було, зате знову прибув згадуваний уже депутат Алєксєєв. Після перемовин Володимира Зуба і членів комісії таки допустили до документів, переважно, особових справ, трудових книжок тощо. Адже у звернені, яке було скеровано на ім’я начальника управління, йшлося про порушення саме при прийомі на роботу і звільненні. Щоправда, і тут не обійшлося без казусів: то ксерокс зламався, то світло вимкнули. Коли ж членам комісії врешті вдалося зробити необхідні копії, вони виходили з поліклініки, показуючи всім свої сумки, аби не отримати окрім спротиву ще й звинувачення у крадіжці документів.

«В той же день, – додав Володимир Зуб, – головний лікар звільняє трьох осіб, перших з тих, хто підписав звернення. Серед них заступник головного лікаря, завідувач відділенням і лікар. Просто за те, що вони звернулися до начальника управління. Фактично, порушено право громадянина на звернення. Вони займаються переслідуванням людей, які посміли, бачите, звернутися за захистом своїх прав і інтересів. Ці люди зараз звільнені, до того ж, з грубим порушенням законодавства. Начебто, рішенням трудового колективу, яке підписали аж двоє людей. І у мене є їх скарги стосовно незаконного звільнення. Головний лікар на зв’язок не виходить. Я кулуарними шляхами дізнаюся, що він на лікарняному. Заступник звільнений, початок місяця, нам треба платити зарплату, а ми не можемо, бо людей, які мали право першого підпису на фінансових документах, немає».

В ситуації, коли відсутній головний лікар і перший заступник, аби не затримувати виплату заробітної плати, тимчасово виконувачем обов’язків головного лікаря призначений заступник з економічних питань, кого наказом начальника управління наділено правом першого підпису.

«Сьогодні (6 березня – ред.) я дізнався, що працівники 3 стоматологічної поліклініки разом з працівниками 4 стоматполіклініки пікетували міську раду з вимогою звільнити мене з посади. Мені повідомили, начебто рішення про це ухвалили на зборах трудового колективу. Скільки там було людей – не знаю. Мені зараз не до цього. Мені треба організовувати лікування хворих, подбати, щоб важких хворих з Майдану відправили за кордон. Враховуючи ситуацію в країні, львівські лікарні працюють в режимі підвищеної готовності», – каже Зуб.

На думку начальника управління, конфліктну ситуацію спричинили внутрішні течії в стоматологічному середовищі. Однак, хто саме – йому не відомо. Володимир Зуб має намір провести ретельну перевірку зібраних матеріалів і переконаний, що порушень там знайдеться чимало».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ