Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні хочуть ввести плату за проїзд вантажівок масою понад 12 тонн

Податки, які сплачують вантажоперевізники, зокрема паливний акциз, не перекривають того збитку, якого перевантажені вантажівки завдають українським дорогам. Про це повідомив голова дорожнього департаменту Міністерства інфраструктури Роман Хміль, коментуючи протести вантажоперевізників проти установлення вагового комплексу в Миколаївській області.

«На сьогодні вантажівки вагою понад 12 тонн не покривають акцизом того збитку, якого завдають дорозі. Справедлива доплата з вантажівки загальною масою до 40 т – близько 3 грн/км, крім акцизу. Тому потрібно вводити плату за проїзд вантажівок загальною масою понад 12 тонн», – повідомив Хміль.

Також, за його словами, наразі 75% зборів від паливного акцизу по Україні приносять водії легкового транспорту та автобуси. Водночас 80% збитку дорогам завдають вантажівки вагою від 12 до 40 тонн.

«Саме тому ми вирішили, що, замість підвищення акцизу на бензин для всіх, справедливо буде ввести плату за проїзд з вантажівок загальною масою понад 12 тонн, як це давно вже зробили в інших країнах», – зазначив чиновник.

Хміль також додав, що будівництво бетонних доріг, які зможуть витримувати перевантаження транспорту понад 40 тонн, економічно необґрунтоване. «Можна, звичайно, побудувати дорогу, яка витримає і 60–100 тонн, але це по суті та вартості буде злітно-посадкова смуга в аеропорту. Це коштуватиме удесятеро більше, ніж зазвичай, і не окупиться. Навіть європейці таких доріг не будують, а у нас в Україні інтенсивність руху на дорогах удвічі-утричі нижча, ніж у Європі, тобто окупність гірша», – повідомив він.

Нагадаємо, згідно з проектом Дорожньої карти розвитку дорожньої галузі на період 2015–2017 років, Міністерство інфраструктури планує 2016 року підвищити ставку акцизу на паливо, а 2017 року ввести плату за проїзд вантажного транспорту вагою понад 12 тонн.

Forbes.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ