Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Вчитель має отримувати зарплату не менше за поліцейського, – «Наш край»

​Недофінансування освіти сьогодні – це зростання навантаження на поліцейських та тюрми у майбутньому. Про це сьогодні заявив співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак.

Відповідне звернення від партії з вимогою визначити джерела фінансування підвищених вчительських зарплат та не допустити скорочення стипендій надіслано до Кабміну.

Він наголосив, що нещодавно МОН презентувало нову концепцію реформування освіти, в якій про підвищення зарплати вчителям сказано лише кілька загальних фраз. «Ми підвищуємо зарплату поліцейським. Але маємо розуміти: недофінансування освіти сьогодні – це зростання навантаження на поліцейських та тюрми у майбутньому. Слід правильно розставляти пріоритети», – зазначив Олександр Мазурчак.

За його словами, зараз зарплата поліцейського майже втричі більша за учителя. «З європейського досвіду, на який так люблять посилатися українські «реформатори», вчитель має отримувати не менше за поліцейського. Так, наприклад, у Франції зарплата вчителя на 28% вища, ніж у поліцейського, у Швейцарії – на 23%», – зауважив Олександр Мазурчак.

Співголова «Нашого краю» зауважив, що урядовці не лише не думають про збільшення фінансування системи освіти, але й усіма способами намагаються на ній зекономити. «В результаті, найкращі вчителі залишать школу, а замість нової системи освіти ми отримаємо суцільну руїну», – наголосив він.

Також він назвав нісенітницею плани уряду щодо скорочення стипендій. «В умовах різкого падіння рівня життя українців, переважна більшість студентів за таких умов буде змушена думати, як прогодуватися, а не про навчання. Як наслідок, катастрофічне зниження кваліфікації випускників вишів. Україна не настільки багата країна, щоб собі це дозволити», – резюмував Олександр Мазурчак.

Як відомо, у серпні міністр освіти і науки України Лілія Гриневич презентувала Концепцію «Нової української школи» – ідеологію реформи середньої освіти, що почне діяти в 2018 році. Зокрема, концепція передбачає перехід до «європейської» дванадцятирічної середньої освіти.

Перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець заявив минулого тижня, що Міністерство готове перейти до нової системи виплати стипендій студентам з 2017 року. Вона буде впроваджена вже з 1 січня. Однак, сама програма ще не прийнята остаточно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ