Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Від ідеї до стартапу: школярі - підприємці та інноватори"

Зроби те, чого не існувало раніше, або запропонуй рішення, яке б розв’язувало проблему краще, аніж відомі досі способи, - саме так навчаємо школярів експериментувати з ідеями. Табори підприємництва та інновацій - це один із напрямів освітнього благодійного проєкту «Leave no one behind partnership», який ми започаткували завдяки підтримці уряду Тайваню та реалізовуємо у Івано-Франківській, Львівській та Полтавській областях. За два місяці на Івано-Франківщині таборами ми охопили 16 шкіл і це тільки початок, адже загалом проведемо 22 табори у трьох областях з різними учнівськими командами. Освітні заходи проєкту розплановані на рік. За підтримки Тайваню понад сто українських шкіл учасниць проєкту отримають сучасні комп'ютерні класи. 

Зазвичай дитячі та юнацькі табори зосереджені на вузьких темах, або ж пропонують типові розважальні заходи. Це не завжди спонукає дітей до інтелектуального розвитку, а головне до визначення власних життєвих цілей. Плануючи масштабний міжнародний проєкт, ще рік тому, ми орієнтувалися на методики командної інтелектуальної роботи учнів та дизайн мислення. 

Під час дводенних таборів учнівські команди з кількох шкіл інтенсивно працюють над власними задумами, які можуть стати основою для стартапу й потребують поєднання технологій, інженерії, мистецтва й математики. Наприклад, створення моделей інноваційних наметів, розробка екологічних, туристичних проектів з використанням відновлювальних джерел енергії та інше. До речі, більшість ідей дуже реалістичні.

Під час брейншторму підлітки взаємодіють, відстоюють власну думку, отримують поради від тренера. А згодом презентують свій інноваційний продукт перед всіма учасниками. 

Сучасні розвиткові проєкти ще не так часто заходять у невеликі громади. Тому ми прагнемо дати більше можливостей дітям - мешканцям  гірських територій. Створюємо їм умови для пізнання та вивчення сучасних технологій.  

Молодь має бачити перспективи розвитку в Україні, у своїх громадах. Готуючи нові покоління креативних вчених, підприємців, інженерів, програмістів ще зі школи, ми творимо основу для економічного добробуту та розвитку. Щодня  нестандартні рішення, використання новітнього обладнання рятують людські життя на фронті. Попереду нас чекає відбудова країни, відновлення економіки.  Все доведеться робити швидко та масштабно. Тому вже зараз треба змінювати освіту, додаючи до навчання молоді креативну та  інноваційну  складові. 

Таборами підприємництва та інновацій на Івано-Франківщині ми охопили 16 шкіл. До речі, їдемо у громади не з порожніми руками, а з технікою для кабінетів інформатики. Адже основна інвестиція наших партнерів з Тайваню спрямована на комп’ютеризацію закладів освіти. Відтак школярі уже в новому навчальному році зможуть навчатися за сучасними комп’ютерами.  

І це як бонус для громад, адже школи з новими  комп’ютерними класами затребувані. У них буде можливість організовувати цікаві та корисні заняття й для дітей із сусідніх шкіл. Це стимулюватиме розвиток нових, кращих  рішень, які додадуть поступу у різних сферах.

Відомо, що подекуди старшокласники разом із вчителями експериментують, виходять за межі шкільної програми. Але буває й так, що учень хоче отримати від вчителя інформатики більшого, аніж вчитель знає. Ми врахували ці розбіжності та впровадили підвищення  кваліфікації для вчителів інформатики. Науковці Українського католицького університету сформували унікальну програму з викладання STEM, програмування та робототехніки для освітян. 48 вчителів із 24 шкіл зараз навчаються в університеті. Це окремий напрямок проєкту «Leave no one behind partnership», який реалізує громадська організація “Всеукраїнський демократичний форум” за підтримки Тайваню та сприяння Миколи Княжицького. Згодом у нових кабінетах своїх шкіл вчителі застосують сучасну методику навчання дітей. А ще ділитимуться знаннями з колегами з інших закладів освіти. І так поступово відбудеться перехід на якісніший рівень освіти, до формування нових здібностей у дітей, творення спільнот зацікавлених ІТ. 

Про заходи проєкту ми інформуємо на сторінках «Leave no one behind partnership» у соціальних мережах фб ,  інстаграм. Працюємо поки що у трьох областях, але плануємо в майбутньому охопити благодійним проєктом все більше українських шкіл.  

Разом ми збудуємо кращу країну, перевагами якої будуть інновації, підприємництво та новітні технології.

Уляна Пак

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ